Infra-alan työllisyystilanne jatkui vuonna 2012 ounasteltua parempana. Mennyt talvi oli kuitenkin selvästi edellistä hiljaisempi.

Perinteisen maarakentamisen (väylät ja kunnallistekniikka) määrä päätyi viime vuonna prosentin verran plussalle, vaikka kustannusten nousu oli kaksinkertainen inflaatioon nähden. Työllisten määrä kasvoi viisi prosenttia ja tehdyt työtunnit seitsemän prosenttia.

Tiedot selviävät INFRA ry:n maalis–huhtikuussa jäsenilleen tekemästä suhdannekyselystä.

Koko inframarkkina (väylät, kunnallistekniikka + muu infra kuten talonrakentamisen pohjatyöt) supistui kaksi prosenttia, sillä talonrakentamisen vähennyttyä pohjarakennustyöt supistuivat seitsemän prosenttia.

Taakse jäävä talvi oli koko maassa edeltäjäänsä selvästi huonompi. Keskimääräinen saldoluku painui huomattavasti miinukselle. Yritysten työkanta supistui selvästi ja saldoluku oli -33. Kapasiteetin käyttöaste putosi 65 prosenttiyksikköön 69:stä.

Infra-alan yritysten toimintaa haittaa eniten alhainen hintataso, joka yhdistettynä korkeaan kustannustasoon aiheuttaa kannattavuusongelmia. Pula ammattihenkilöstöstä on helpottunut mutta se on edelleen joka neljännen yrityksen huolena etelässä, Pohjanmaalla ja Itä-Suomessa.

Kyselyyn vastasi kultakin alueelta 10–15 paikallisesti merkittävää INFRAn jäsenyritystä. Vastaajien yhteenlaskettu työkanta oli maalis–huhtikuun vaihteessa noin 360 miljoonaa euroa.

Linkki: Suhdannekyselyn tulokset kuvina INFRA ry:n verkkosivuilla

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *