Helsingin Malminkartanoon asennettuja koevalaisimia voi arvioida verkossa toukokuun loppuun asti.

VTT on kehittänyt himmennettävän led-katuvalaisimen, joka kuluttaa nykyistä valaistusjärjestelmää huomattavasti vähemmän energiaa. Samalla valaistusominaisuudet ovat parantuneet.

Perinteiset katuvalot palavat päällä ollessaan täydellä teholla, eikä valon määrää yleensä säädellä. VTT:n kehittämät uudet led-katuvalaisimet mukautuvat olosuhteisiin ”älyn” eli sensorien ja langattoman ohjauksen avulla, jolloin niitä voidaan himmentää muun muassa luonnonvalon, ympäristöolosuhteiden (esim. lumi) ja tiellä liikkujien määrän mukaan.

Käyttömukavuuden säilyttämiseksi valaisimissa on lisäksi huomioitu tienkäyttäjälle tärkeitä ominaisuuksia, kuten valon määrä, väri ja valokeilan muoto. Valonjaon suunnittelussa on kiinnitetty huomiota erityisesti häikäisyn hallintaan, valaisun tasaisuuteen sekä pientareiden riittävään valaisuun.

Älykäs katuvalaisinjärjestelmä tallentaa tiedot mm. lämpötilasta, valaistustasosta, kevyen liikenteen kulkijoiden määrästä sekä energiankulutuksesta. Laboratoriomittausten mukaan uusi led-valaisin on ilman älyä 50 prosenttia markkinoilla olevia perinteisiä valaisimia energiatehokkaampi.

Mukauttamalla valaisinten tehonkulutusta käyttäjämäärien tai luonnon valaistusolosuhteiden perusteella niillä on havaittu lisäksi yli 40 prosentin energiansäästöpotentiaali. Kehitetty valaistusmenetelmä perustuu saatavilla oleviin komponentteihin (esim. ledit ja sensorit).

Katuvalaisimia testataan Helsingin Malminkartanossa, jonne asennettiin aluksi yhteensä 20 vertailuvalaisinta. Nämä edustavat viittä erilaista markkinoilla olevaa valaisintyyppiä, joista kolme on led-valaisimia ja kaksi muuta perinteinen suurpainenatrium- sekä monimetallivalaisin.

Aalto-yliopisto toteutti alueella liikkuville kyselyn, jonka perusteella VTT kehitti demovalaisimen. Demovalaisimet asennettiin vuoden 2012 lopulla ensimmäisen koeasennuksen jatkoksi, minkä jälkeen Aalto-yliopisto kartoitti tienkäyttäjien kokemuksia uudelleen. Demovalaisin sai kyselyssä parhaan palautteen.

Tekesin, tutkimuslaitosten ja yritysten rahoittaman AthLEDics-projektin toteuttavat VTT ja Aalto-yliopisto yhteistyökumppaneinaan Alppilux, Helsingin Energia, Helsingin kaupunki, Jyväskylän kaupunki, Enerpoint, Ensto Finland, Hella Lighting Finland, Helvar, Herrmans, LumiChip, MTG-Meltron, Oplatek, Sabik, Senaatti-kiinteistöt, Valopaa sekä YIT.

Koevalaisimet on asennettu Kartanonkaarelta Kehä I:lle vievälle kevyen liikenteen väylälle. Älyvalaistuksen käyttäjäkokemuksia kartoitetaan verkkokyselyllä, joka on avoinna 31.5.2013 saakka. Kyselyyn voi vastata osoitteessa www.arvostelevalaistus.fi.

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *