Hämeenlinnan kaupunki toteutti uuden asuinalueen maaperän pilaantuneisuuden tutkimiseen liittyvän hankinnan perinteistä poiketen käänteisenä kilpailutuksena.

Engelinranta on Hämeenlinnan uusin asuinalue, jonka kaavoitusta varten tarvittiin alueen maaperän pilaantuneisuustutkimus. Viime vuoden lopulla tarjouspyyntö tutkimuksen suorittamisesta lähetettiin kahdeksalle tarjoajalle.

Huolella laadittu tarjouspyyntö poikkesi tavanomaisesta menettelystä, jossa tarjoajaa pyydetään arvioimaan hinta määritellyille toimenpiteille. Tällä kertaa hinta oli annettu tarjouspyynnössä ja tarjoajat esittivät, millaiset tutkimukset he suorittavat annetulla hinnalla. Tutkimuksille oli asetettu vähimmäisvaatimukset.

– Tämä ns. ranskalainen menettely eli käänteinen kilpailutus on melko uutta julkisella sektorilla. Menettelyn käyttö kuitenkin osoitti, että sillä saadaan varsin hyviä tuloksia. Kun hinta ei ole määräävä tekijä, tarjousten sisältö ja laatu korostuvat, projektipäällikkö Markku Raimovaara Hämeen ammattikorkeakoulusta (HAMK) toteaa.

HAMK on yksi IJI-hankkeen (Innovatiivisuutta julkisiin investointeihin) partnereista ja uudenlainen tarjouspyyntömenettely toteutettiin IJI-hankkeen osana. Voittajaksi selviytynyt tarjous ylitti selkeästi tarjouspyynnön vähimmäisvaatimukset ja osoitti näin ollen IJI-hankkeen ajaman innovatiivisen hankintamenettelyn tuloksellisuuden.

IJI-hankkeen verkkosivut

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *