Päivittämistä edellytetään, jos taloyhtiön pelastussuunnitelma on laadittu ennen 1.7.2011 voimaan tullutta nykyistä pelastuslakia.

Taloyhtiöiden on päivitettävä pelastussuunnitelmansa ennen heinäkuuta. Päivittämiseen liittyy oleellisena osana riskien tunnistaminen ja toimenpiteiden suunnittelu niiden pohjalta.

Myös säännöllinen tiedottaminen asukkaille on merkittävä osa pelastussuunnittelua. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK muistuttaa, että hyvin tehdyn pelastussuunnitelman merkityksen huomaa onnettomuuksissa ja yhteiskunnan häiriötilanteissa, kuten pitkien sähkö- tai vesikatkojen aikana.

Pelastussuunnitelman päivittämistä edellytetään taloyhtiöiltä, jotka ovat laatineet pelastussuunnitelmansa ennen nykyisen pelastuslain voimaantuloa 1.7.2011.

Päivittämiseen liittyy oleellisena osana riskien tunnistaminen ja toimenpiteiden suunnittelu niiden pohjalta. Riskien kartoituksessa otetaan huomioon erilaiset onnettomuustilanteet, kuten katolta putoavat lumet, puista putoavat oksat, liukastumiset pihalla tai saunatiloissa, rikkinäisten leikkivälineiden aiheuttamat vaarat, tulipalotilanteet ja monet muut riskit.

Hyvin tehdyn pelastussuunnitelman merkitys korostuu kaikissa onnettomuuksissa ja yhteiskunnan häiriötilanteissa, kuten pitkien sähkö- tai vesikatkojen aikana, tai esimerkiksi kun jätteiden keräys ei toimi tai vesijohtovesi on saastunutta.

SPEK muistuttaa, että poikkeusoloihin varautuminen on osa pelastussuunnittelua.

– Käytännössä se tarkoittaa sitä, että jos taloyhtiössä on väestönsuoja, siitä huolehditaan, sitä osataan käyttää ja sille on laadittu tyhjentämissuunnitelma, SPEKin tiedotteessa todetaan.

Pelastussuunnitelma on laadittava kaikkiin asuinrakennuksiin, joissa on vähintään kolme asuinhuoneistoa. Pelastussuunnitelma tulee tehdä jokaiseen rakennukseen ottaen sen erityispiirteet huomioon. Vastuu pelastussuunnitelman laadinnasta, ylläpidosta ja viestinnästä on taloyhtiöissä sen hallituksella.

Linkki: Pelastusuunnitelma SPEKin verkkosivuilla

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *