Pienhiukkasten lisäksi myös karkeiden hiukkasten on osoitettu aiheuttavan vakavia terveyshaittoja.

Tuoreen tutkimuksen mukaan puolet kevään katupölystä on peräisin tien päällysteestä. Helsingissä viime keväänä tehdyissä mittauksissa keskimäärin 48 prosenttia ilmaan nousevasta katupölystä tunnistettiin päällysteperäiseksi.

Päällysteiden kulumatuotteet kertyvät tienpinnoille pitkin talvea pääosin nastarenkaiden tuottamina. Renkaan pölypäästö ilmaan koostuu pölyn välittömästä muodostumisesta ja kadunpinnalle aiemmin kertyneen pölyn nostamisesta eli resuspensiosta.

Nastarenkaiden haitallisuus pölyn muodostajana ilmenee tien pinnan alhaisella pölytasolla.

– Tulokset tukevat teoriaa, jonka mukaan talven aikana muodostuva pöly varastoituu katuympäristöön ja pääsee ilmaan vasta huhti-toukokuussa peitteettömiltä ja kuivilta katupinnoilta.

Pienhiukkasten on pitkään tiedetty aiheuttavan vakavia terveyshaittoja. Viime vuosina on tutkittu myös karkeiden hengitettävien hiukkasten vaikutuksia.

– Tutkimustulokset osoittavat, että karkeat hiukkaset voivat aiheuttaa yhtä vakavia terveyshaittoja kuin pienhiukkaset. Niiden pääasiallisia lähteitä ovat katupöly, rakennustyömaat ja luonnonympäristöt, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava tutkija Timo Lanki täsmentää.

Aiemmin on oletettu, että suurin osa katupölystä johtuu talvihiekoituksesta. Katupölytutkimus on osa Helsingin kaupungin rakennusviraston koordinoimaa kaksivuotista NASTA-tutkimusohjelmaa.

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *