Yli kolmannes kyseluun vastanneista halusi kiinnittää huomiota elinkaaren mittaisiin päästöihin.

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan kuntapäättäjät arvostavat rakentamisessa enemmän edullisia ylläpitokustannuksia kuin rakennusten edullista hankintahintaa.

Rakennusmateriaalien ominaisuuksista tärkeimmiksi nousevat kosteusturvallisuus, pitkäikäisyys ja paloturvallisuus. Lähes puolet vastanneista näkee elinkaaren aikaisten päästöjen hallinnan edistävän parhaiten rakennusten ympäristöystävällisyyttä.

Aula Researchin Rakennustuoteteollisuus RTT ry:n Betoniteollisuus ja muuratut rakenteet -ryhmän toimeksiannosta tekemä tutkimus toteutettiin tammi-maaliskuussa 2013. Siihen vastasi 1 412 kuntavaikuttajaa, joista 938 oli valtuutettuja ja loput edustivat kunnanjohtajia, teknisen toimen johtajia ja teknisestä toimesta, rakentamisesta ja kaavoituksesta vastaavia virkamiehiä.

Kyselyn avulla haluttiin selvittää kuntavaikuttajien näkemystä siitä, mitkä rakennusmateriaalien ominaisuudet ovat tärkeimpiä tehtäessä rakentamiseen liittyviä päätöksiä.

Kuntavaikuttajat arvioivat myös keinoja, joilla voidaan kaavoituksessa edistää ympäristöystävällisyyttä. Vastaajista vain 1 % korostaisi rakentamisen aikaisia päästöjä, kun jopa 36 % kiinnittäisi huomiota rakennuksen koko elinkaaren aikaisiin päästöihin.

– On hienoa huomata, että elinkaarenaikaisten päästöjen merkitys on jo näinkin laajasti tiedostettu. Tähän meidän tulisi rakennustuoteteollisuudessa nyt vastata, kun eurooppalaiset standardit elinkaaren aikaisten ympäristövaikutusten mittaamiseen on saatu valmiiksi, kommentoi tuoteryhmäpäällikkö Tiina Suonio Rakennustuoteteollisuus RTT ry:stä

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *