Jyväskylä käyttää ympäristökriteerejä 70-90 prosentissa yhteishankinnoistaan.

Jyväskylän kaupunki ja Toholammin Energia Oy on palkittu Kestävä julkinen hankkija 2013 -kilpailussa, jossa etsittiin esimerkkejä niin strategisesta hankintatoiminnasta kuin yksittäisistä hankinnoista, joilla on edistetty kestävää kehitystä.

Julkishallinnon ja elinkeinoelämän edustajista koostuva raati valitsi Jyväskylän kaupungin ja Toholammin Energia Oy:n voittajiksi kahdentoista ehdokkaan joukosta.

Jyväskylän kaupungille annettiin kiitosta erityisen pitkäjänteisestä hankintatoiminnan kehittämisestä ympäristömyötäisempään suuntaan. Ympäristökriteerejä käytetään nykyään jopa 70-90 prosentissa kaupungin tekemistä yhteishankintojen kilpailutuksista.

Ympäristökriteerien käyttö näkyy konkreettisesti esimerkiksi investointeina kestävään rakentamiseen ja energiatehokkaaseen ledivalaistukseen. Myös kaupungin omistama hybridiauto, käsipyyheautomaatit ja kopiokoneiden kestovärikasetit ovat konkreettisia esimerkkejä kestävistä hankinnoista. Hankintakeskuksen laatu- ja ympäristökriteerityöstä on lähtenyt liikkeelle myös kaupungin ruokapalvelun ympäristötietoisuus.

– Fiksuilla hankinnoilla pystytään vaikuttamaan hyvin monella tavalla ympäristöasioihin, iloitsevat ympäristöasiantuntija Mervi Saukko ja hankintajohtaja Marjo Laine Jyväskylän kaupungilta. 

Toholammin Energia Oy palkittiin yksittäisten hankintojen kategoriassa tekemästään sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitoksen hankinnasta.

Kyseinen laitostyyppi on toistaiseksi ainutlaatuinen Suomessa, ja hankinta vaati uuden tekniikan käyttöön liittyvää riskinottoa.

Toteutus on esimerkki siitä, miten julkinen sektori voi olla puhtaamman ja energiatehokkaamman teknologian ensiostaja ja siten edistää uusien alojen kasvua ja lisätä alueen työllisyyttä.  Ympäristöhyödyt ovat myös merkittävät: laitosinvestoinnin myötä hiilidioksidipäästöt vähenevät arviolta 2000 tonnia vuodessa.

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *