Ohjelma sähköistää lupaprosessin alusta loppuun.

Järvenpää ottaa maaliskuun lopussa ensimmäisenä kuntana käyttöön rakentamisen lupakäsittelyjä tehostavan sähköisen asiointipalvelun Lupapiste.fin.

Lupapiste on sähköinen palvelu, jossa rakentamisen lupiin liittyvät hakemukset ja aineistot välittyvät kunnan järjestelmiin sähköisessä muodossa.

Kansalaiset, yritykset ja yhteisöt voivat hoitaa ja jakaa lupa- ja ilmoitusasiansa viranomaisten sekä projektin muiden osapuolten kanssa. Palvelu sähköistää koko asiointiprosessin lomakkeista neuvontaan, seurantaan ja päätöksiin saakka sekä vähentää virastoissa asioinnin tarvetta.

Ensimmäisessä vaiheessa Lupapiste kattaa rakennus- ja toimenpidelupien, toimenpideilmoitusten sekä poikkeamislupien hakemisen.

– Toivomme sähköisen palvelun helpottavan sähköpostiruuhkaa sekä puhelinneuvonnan tarvetta. Luonnosvaiheen keskustelut ja tiedostojen vaihto voidaan käydä sähköisellä, ympäri vuorokauden käytössä olevalla alustalla, kertoo Järvenpään johtava rakennustarkastaja Jouni Vastamäki.

Vuoden 2013 lopussa palvelu laajenee kattamaan kuntien ympäristölupien, sijoitus- ja kaivulupien sekä yleisten alueiden käytön lupien hakemisen. Palvelu mahdollistaa koko lupaprosessin hoitamisen sähköisesti.

Palvelun tilaaja on ympäristöministeriö, ja sen toteuttaa digitaalisen liiketoiminnan asiantuntijayritys Solita. Kevään aikana käyttäjiksi liittyvät Järvenpään lisäksi Naantali ja Sipoo.

Loppuvuoden aikana Lupapiste otetaan käyttöön myös hankkeen muissa noin kahdessakymmenessä pilottikunnassa, joihin kuuluvat esimerkiksi Kirkkonummi, Kuopio ja Mikkeli. Palvelu valmistuu vuonna 2014.

Useat kaupungit ovat kehittäneet ja ottaneet käyttöön sähköisen rakennuslupajärjestelmän jo joitakin vuosia sitten. Torstaina 21.3. ilmestyvässä Kuntatekniikka-lehdessä kerrotaan Espoon kaupungin nelisen vuotta käytössä olleesta järjestelmästä ja sen uudistamisesta.

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *