Tekesin ohjelma hakee hakee näkyvyyttä tuotteille ja tarjoaa kunnille kehitysmahdollisuuden.

Tekes on käynnistänyt Fiksu kaupunki –ohjelman, joka innostaa kaupunkeja avaamaan investointejaan ja aluekehityshankkeitaan yritysten kehitysalustoiksi, joissa uusia teknologioita ja palveluja voidaan testata.

Ohjelmalla haetaan uskottavuutta ja näkyvyyttä yritysten uusille tuotteille, joilla on kansainvälistä kysyntää kaupungistumisen jatkuessa.

Kunnille ohjelma tarjoaa mahdollisuuden kehittää viihtyisiä elinympäristöjä ja uudistaa elinkeinorakennetta.

Ohjelmassa käynnistetään ja rahoitetaan 3-6 suurta pilottia eri puolilla Suomea, joiden avulla haetaan markkinakokemuksia ja testataan uusia ratkaisuja. Nämä voivat liittyä vaikkapa lähienergiaan, avoimen datan hyödyntämiseen liikenteessä tai hiilijalanjäljen pienentämiseen. Ohjelma painottuu suuriin kokonaisuuksiin, ei niinkään yksittäisen tuotteen tai teknologian kehittämiseen.

Kehittäminen toteutetaan aidoissa ympäristöissä käyttäjien, yritysten ja julkisen sektorin yhteistyönä. Tavoitteena on, että uusista investoinneista muodostuu alustoja yritysten yhteiseen kehitystyöhön. Kehitysalustat toimivat myös näyttöinä kansainvälisille markkinoille. Tärkeää on erityisesti ICT-pohjaisten palvelujen upottaminen helppokäyttöisesti arkipäivän tilanteisiin, esimerkiksi liikkumiseen tai energiankäyttöön.

– Keskeinen tavoite on poistaa toimialojen välisiä raja-aitoja ja muodostaa ratkaisuja, joilla on vientipotentiaalia ja jotka istuvat käyttäjien tarpeisiin. Suomen suurimmat kaupungit on kierretty ohjelman valmistelun aikana ja vastaanotto on ollut innostunutta. Yritykset puolestaan odottavat ohjelmalta pilotteja, verkostoja ja osaamista, sanoo Tekesin toimialajohtaja Reijo Kangas.

Ohjelma on käynnissä 2013-2017. Ohjelma tavoittelee yhteensä noin 100 miljoonan euron laajuisia hankkeita, joissa Tekesin rahoitus on noin 40 miljoonaa euroa.

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *