Hankkeen avulla tavoitellaan laajempaa kehitysaskelta koko alalle.

Tekes aloittaa ryhmähankkeen, jonka tavoite on teollistaa korjausrakentaminen.

Jokainen ryhmähankkeeseen osallistuva organisaatio kehittää korjausrakentamista omista lähtökohdistaan, mutta kehittämisteemat ovat yhteisiä.

Tällä hetkellä tilaajat kokoavat suunnittelijakonsulteista, arkkitehdeistä ja urakoitsijoista omaa yritysryhmää valitsemansa kehittämisteeman ympärille. Tilaajakohtaiset kehittämisprojektit myös testataan todellisissa peruskorjauskohteissa.

Kimmokkeen hankkeelle antoi Vison Alliance Partnersin Tekesille tekemä haastattelu, joka käsitteli korjausrakentamisen tilaa ja kohdistettiin alalla toimiville 50 henkilölle.

Haastattelujen perusteella huolta on erityisesti siitä, että korjausrakentamisessa unohdetaan asiakas- ja asukaslähtöisyys. Asiakkaan tiloissa toimiminen tekee korjausrakentamisesta uudisrakentamista huomattavasti vaikeampaa. Myös tilaajien osaamisessa on puutteita.

Tilaajien ja rakennuttajien mukaan suurimmat korjausrakentamisen kehittämistarpeet liittyvät muun muassa energiatehokkuuteen, sisäilmaratkaisuihin sekä hankintalain soveltamiseen ja suunnittelu- ja tuotantoprosessien hallintaan.

Hankkeessa ovat mukana Helsingin yliopisto, Isännöitsijätoimisto Aimo Astala Oy, Karakallion Huolto Oy, Liikelaitos Oulun Tilakeskus, Nurmijärven Uimahalli Oy, SATO Oyj, Senaatti-kiinteistöt ja Tilakeskus-liikelaitos Espoo.

Hankkeen päätyttyä tulokset on tarkoitus jalkauttaa kiinteistö- ja rakennusalan käytännöiksi ja ohjeiksi alan järjestöjen RAKLIn, Rakennusteollisuus RT:n, SKOLin, ATL:n ja ARA:n kautta.

– Hankkeessa mukana olevat yritykset hyötyvät toki itse, mutta kantavat samalla yhteiskuntavastuuta avaamalla tuloksia myös muille, hanketta koordinoiva Jani Saarinen Visonilta sanoo.

Korjausrakentamisen teollistamishanke kuuluu Tekesin Rakennettu ympäristö -ohjelmaan. Hanke kestää vuoden 2014 loppuun.

Rakennettu ympäristö Tekesin verkkosivuilla

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *