Aura-autojen sijaintitiedot päivittyvät sekunnin välein järjestelmään.

Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Stara on avannut tuotannonohjausjärjestelmän tuottamat aura-autojen sijaintitiedot julkisiksi.

Näin sovelluskehittäjät saavat mahdollisuuden hyödyntää tietoja ja kehittää niihin perustuvia omia palveluja. Hankkeen avulla Stara etsii uusia tapoja katujen talvihoidosta tiedottamiseen.

Pilotissa on sen alussa mukana 20 aura-auton sijaintitiedot eli noin 10 prosenttia Staran Helsingissä tekemästä talvihoidon työstä. Määrä kasvaa koko ajan, kun yhä uusia laiteita otetaan käyttöön työn ohjauksessa ja seurannassa.

− Tavoitteemme on, että pian kaikilla Staran hoitamilla alueilla liikkuvista aura-autoista saadaan sijaintitiedot. Tällöin noin 60 % Helsingin kaduista olisi palvelussa mukana. Näin työtämme kuten katujen aurausta tai hiekanpuhdistusta voisi seurata verkon välityksellä liki reaaliajassa, Staran viestintäpäällikkö Päivi Seikkula sanoo.

Sijainti sekunnin välein

Staran nyt avaama aineisto kertoo aura-autojen sijaintitiedot sekunnin välein. Näin tiheä raportointi tarjoaa lukemattomia eri tapoja visualisoida aineistoa ja yhdistää sitä muihin avoimiin rajapintoihin.

Talven lumitöiden jälkeen seuraava suuri urakka kaupungin kaduilla on keväinen hiekanpuhdistus eli hiekannosto. Stara avaa myös tämän aineiston rajapinnan, ja sijaintitietoja voi yhdistellä muihin paikkatietoihin ja aikatauluihin.

− Seuraava askel voisi olla hiekannoston suunnitelmien muuttaminen ajoreitiksi. Tätä tietoa voisi jakaa navigaattoreihin liikennetiedotteiden tapaisesti, jolloin ihmiset voisivat esimerkiksi välttää pysäköintiä puhdistettavilla kaduilla, tietohallintopäällikkö Jari Kähkölä kuvailee.

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *