Kestävän kehityksen yhdyskunnan on tarkoitus tarjota koti 70 000-100 000 ihmiselle.

Sipoon Söderkullan eteläpuolelle nousevan uuden Sibbesborgin alueen kehityskuva on valmistunut. Työn tilaajana oli Sipoon kunta ja sen toteutti suunnittelu- ja konsulttiyritys WSP Finland Oy.

Kestävän kehityksen Sibbesborgiin on tarkoitus asuttaa jopa 70 000−100 000 asukasta vuoteen 2065 mennessä. Nyt valmistuneen kehityskuvan avulla saadaan fyysinen kokonaiskuva tulevasta kaupunkikokonaisuudesta osayleiskaavoituksen pohjaksi. Kehityskuva antaa myös suuntaviivoja palveluiden toteuttamiseen ja elinkeinojen synnyttämiseen.

Noin 30 kilometrin päähän Helsingistä sijoittuva Sibbesborg syntyi kansainvälisen kestävän yhdyskunnan suunnittelukilpailun tuloksena. WSP voitti viime vuonna ratkenneen kilpailun työllään Nourish!.

Kehityskuvaan on koottu suunnittelukilpailussa palkittujen kilpailutöiden parhaat ideat.

– Vuonna 2065 työpaikkaomavaraisella alueella kaavaillaan olevan 35 000 työpaikkaa. Sen asukasmäärä kattaa noin neljäsosan Suur-Helsingin alueella ennustetusta asukasmäärän kasvusta, johtava asiantuntija Katriina Rosengren WSP:ltä kuvailee Sibbesborgia.

Kestävän kehityksen tavoite näkyy monin tavoin: Sibbesborgista on tarkoitus rakentaa lähiruuan ykkösalue Suomessa, liikkuminen Helsingin suuntaan perustuu Sibbesborgiin tulevaisuudessa jatkettavaan metrolinjaan.

– Määrittelimme, mitä on kestävä kehitys juuri Sibbesborgissa. Tätäkin määrittelytyötä voi pitää Suomen mittakaavassa ainutlaatuisena, Rosengren sanoo.

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *