Asetukset energiatehokkuuden parantamisesta ja energiatodistusten uudistumisesta hyväksyttiin.

Ympäristöministeriö antoi keskiviikkona asetuksen rakennusten energiatehokkuuden parantamisesta muutos- ja korjaustöissä. Samaan aikaan valtioneuvosto hyväksyi asetukset, joiden mukaan energiatodistus tarvitaan 1. kesäkuuta alkaen myös vanhan pientalon myynnin tai vuokrauksen yhteydessä, kuten muissakin rakennuksissa.

Asetukset viimeistelevät rakennusten energiatodistusta koskevan uudistuksen.

Energiatehokkuus huomioon luvanvaraisessa korjausrakentamisessa

Asetus energiatehokkuuden parantamisesta tulee voimaan viranomaisten käytössä olevien rakennusten osalta 1.6.2013 ja muiden rakennusten osalta 1.9.2013.

Kolme vaihtoehtoa energiatehokkuuden parantamiseksi ovat: 1) rakennusosien lämmönpitävyyden parantaminen vaatimusten mukaisiin arvoihin, 2) energiatehokkuuden parantaminen kyseiselle rakennustyypille määritellylle tasolle ja 3) rakennukselle ominaisen kokonaisenergian kulutuksen eli E-luvun laskeminen ja sen pienentäminen asetetun tason mukaisesti.

Energiatehokkuutta parantavia toimenpiteitä luvanvaraisessa korjausrakentamisessa ei tarvitse toteuttaa, jos ne eivät ole teknisesti, toiminnallisesti tai taloudellisesti mahdollisia.

Energiatodistus kertoo rakennuksen energialuokan

Energiatodistus kertoo rakennuksen energialuokan ja sisältää suosituksia energiatehokkuuden parantamiseen. Energialuokka tulee ilmoittaa myynti- ja vuokrausilmoituksissa. Lisäksi todistus tulee laittaa näkyville suurissa rakennuksissa, joissa yleisöpalvelutilojen koko on yli 500 m².

– Uusi todistus on entistä selkeämpi ja luotettavampi työkalu erilaisten rakennusten energiatehokkuuden vertailuun ja parantamiseen osto- ja vuokraustilanteissa, kertoo ympäristöministeriön rakennetun ympäristön osaston ylijohtaja Helena Säteri.

Energiatodistus on ollut Suomessa käytössä vuodesta 2008 lähtien kaikessa uudisrakentamisessa rakennuslupaa haettaessa sekä vuodesta 2009 myynti- ja vuokraustilanteissa suurissa rakennuksissa ja uusissa pientaloissa.

Ympäristöministeriön tiedote energiatehokkuuden huomioimisesta

Ympäristöministeriön tiedote energiatodistusten uudistumisesta

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *