Nykyinvestoinneilla on suuri merkitys suomalaisiin työpaikkoihin vuosikymmeniksi, muistuttaa Bioenergia ry:n toimitusjohtaja.

Bioenergia ry:n Pöyryltä tilaaman selvityksen mukaan kivihiili ja muu tuontienergia korvaavat yhteensä lähes 85 prosenttia lupasumasta johtuvasta turvepulasta.

Tilanteeseen vaikuttaa myös vuoden alusta tehty heikennys kotimaisen puuenergian tukeen. Kehitys uhkaa tuhansia työpaikkoja Suomessa.

Turvepulaa korvataan kasvaneella sähkön tuonnilla sen sijaan, että sähkö tuotettaisiin turpeella kotimaassa. Suomessa ajettavissa turvekattiloissa ylivoimaisesti suurin turpeen korvaaja on kivihiili.

Tuontienergia uhkaa vallata jatkossa yhä enemmän jalansijaa turpeen korvaajana. Mikäli ensi kesän turvetuotanto epäonnistuu, seuraavalla kaudella ei ole enää yhtä suurta puuvarastoa käytettäväksi turvevajeen korvaamiseen.

Tuontienergian käyttöä lisää osaltaan myös energiapuun asemaa heikentävä uusiutuvan energian tukimuutos, joka on tehnyt metsähakkeesta kalleimman polttoaineen lauhdesähkön tuotannossa.

– Tällä hetkellä kriittisin kysymys on se, investoivatko energiayhtiöt kivihiileen vai kotimaiseen puuhun ja turpeeseen. Näillä investoinneilla on suuri merkitys suomalaisiin työpaikkoihin kymmeniksi vuosiksi eteenpäin, Bioenergia ry:n toimitusjohtaja Jyrki Peisa toteaa.

Selvityksen mukaan uusilla turvetuotannon luvilla on kiire, ennen kuin suuri osa energialaitoksista on pakotettuja investoimaan kivihiileen. Nyt esimerkiksi Pori, Pietarsaari, Jyväskylä, Kuopio, Kajaani ja Oulu ovat joutuneet turvautumaan tai varautumaan kivihiilen polttamiseen.

Klikkaa selvitykseen tästä.

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *