Onnettomuustutkintakeskus on tehnyt ympäristöministeriölle turvallisuustutkintalain mukaisen ilmoituksen Isola-nimisten ratsastusmaneesien teräsrakenteisiin liittyvästä onnettomuusuhasta ja kehottaa omistajia tarkistamaan hallit kiireellisesti.

Onnettomuustutkintakeskus viittaa ympäristöministeriölle 15.6.2010 antamaansa onnettomuusuhkailmoitukseen, joka liittyi Liedossa yöllä 5.-6.3.2010 sortuneeseen maneesiin. Laukaalla 13.2.2012 sortuneessa maneesissa on käytetty vastaavanlaisia rakenteita kuin Liedon maneesissa. Alustavien havaintojen mukaan teräsrakenteiden puutteet ovat pääosin samoja.
 
Liedon maneesin sortumasta on raportoitu tutkintaselostuksessa B1/2010Y Urheiluhallin katon romahtaminen Järvenpäässä 23.2.2010 ja muita rakennevaurioita kevättalvella 2010.
 
Onnettomuustutkintakeskus jatkaa Laukaalla tapahtuneen onnettomuuden tutkintaa keskittymällä erityisesti teräsrakenteiden suunnitteluun, valmistukseen ja mahdolliseen ajan myötä tapahtuneeseen heikkenemiseen.
Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi sanoo YLE:n haastattelussa, että hallit pitää tarkistaa kiireellisesti.
 
Onnettomuustutkintakeskuksen ilmoituksen myötä ympäristöministeriö on tiedottanut rakennusvalvontaviranomaisten kautta Isola-nimisiä rakenteita sisältävien maneesien omistajille turvallisuusriskeistä. Se kehottaa kuntien rakennusvalvontaviranomaisia asettamaan kolme tiedossa olevaa riskirakennusta käyttökieltoon, kunnes rakenteiden turvallisuus on selvitetty.
 
Ympäristöministeriö on kutsunut ensi viikolla rakennusalan toimijat koolle pohtimaan, kuinka laajarakenteisten kiinteistöjen turvallisuutta voidaan edelleen kehittää ja vahvistaa rakennesuunnittelun ja rakentamisen osaamista.
 
Ympäristöhallinnon verkkosivuille (www.ymparisto.fi/ym) perustetaan sivu, jossa on ajankohtaista tietoa riskirakenteisten maneesien tilanteesta. Ympäristöministeriö tiedottaa heti, kun Isola-nimisiä rakenteita sisältävät maneesit on tarkastettu.
 
Paavo Taipale
 

 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *