Unkarissa toiminta on kasvanut nopeasti. Suomessa ei vielä ole Vihreä kaupunki -organisaatioita.

Euroopassa yleistyvät Vihreä kaupunki -organisaatiot ovat saaneet Unkarissa näkyviä tuloksia aikaan lyhyessä ajassa.

Vihreä kaupunki -liikkeen tavoitteena on parantaa kaupunkien elinympäristöä ja elämän laatua lisäämällä sekä julkisten alueiden että yksityisten viheralueiden määrää.

Unkarissa Vihreän kaupungin tavoitteita toteutetaan jo kuudessa kaupungissa.

– Unkarin Vihreä kaupunki -hankkeen periaatteita ovat kaupunkien palauttaminen toimiviksi ekosysteemeiksi, jotka liittyvät ympäröivään luontoon. Lisäksi on kehitetty yhtenäistä menettelytapaa, jossa viheralueet ovat osa jokaisen kaupungin kaavoitusta ja suunnittelua, kertoo Valtakunnallisilla Viherpäivillä Tampereella puhunut Zsolt Somorjai-Tamássy, Unkarin Vihreä kaupunki -järjestön puheenjohtaja.

– Läpäisyperiaatteena on monitieteisyys, jolla varmistetaan mahdollisimman laaja asiantuntemus kaupunkien suunnittelussa ja rakentamisessa.

Vihreä kaupunki -liike käynnistyi 2000-luvun alussa. Liikkeen organisaatio muodostuu kussakin maassa omanlaisekseen, mutta yhteisenä tavoitteena on koota viheralan ammattilaiset, tutkimus ja hallinto yhteen edistämään kaupunkien viihtyisyyttä. 

Viheralueilla on useita positiivisia vaikutuksia kuten
hyvinvoinnin lisääntyminen, terveysvaikutukset, kaupungin imago,
sosiaalisen kanssakäymisen lisääntyminen kaupungeissa ja
ilmastonmuutoksen aiheuttamien ongelmien ratkaisu.

Kanssakäyminen eri maiden organisaatioiden välillä on tiivistä. Vihreä kaupunki -tutkimus on alkamassa osana Euroopan komission F8-tutkimusohjelmaan.

Vihreä kaupunki -organisaatioita on perustettu Unkarin lisäksi Hollantiin, Saksaan, Ranskaan, Isoon-Britanniaan ja Italiaan. Suomessa liikkeellä ei vielä ole organisaatiota.

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *