Alipaineputket korvaavat suuren osan jäteautokuljetuksista Helsingin Kruununvuorenrantaa koskevassa suunnitelmassa.

Helsingin Kruunuvuorenrannan uudelle asuinalueelle suunnitellaan laajaa maanalaista jätteidenkeräysjärjestelmää. Kiinteistöviraston ehdotuksen toteutuessa jätehuolto hoidetaan putkikeräyksellä kaikissa alueen kiinteistöissä. Järjestelmä palvelisi alueen valmistuttua noin 12 000 asukasta ja 1 000 työpaikkaa.
 
Autoilla tapahtuvan keräyksen sijaan Kruunuvuorenrannassa jätteet kuljetettaisiin alipaineella putkia pitkin maanalaiselle jäteasemalle. Sieltä seka- ja biojätteet, paperi ja pahvi kuljetettaisiin konteissa jatkokäsittelyyn ja kaatopaikalle. Muiden jätteiden keräystä varten alueelle on suunniteltu erillisiä kierrätyspisteitä. Vastaavat putkikeräysjärjestelmät valmistuvat Jätkäsaareen ja Kalasatamaan vuoden 2013 lopussa.
 
Jätteiden putkikeräysjärjestelmillä tavoitellaan energiaa säästävää ja viihtyisää kaupunkirakennetta. Kaupungin selvityksen mukaan Kruununvuorenrannassa putkikeräys vähentäisi jäteautoliikennettä 80–90 prosenttia. Järjestelmä mahdollistaa myös asuntokohtaisen jätemäärien mittaamisen ja parantaa jätehuollon sujuvuutta jätemäärien vaihdellessa.
 
Kruunuvuorenrantaan suunnitellun putkikeräysjärjestelmän rakentaminen maksaisi noin 30 miljoonaa euroa. Jätehuollosta huolehtisi uusi voittoa tavoittelematon alueellinen jäteyhtiö, Kruunuvuorenrannan jätteen putkikeräys Oy.
 
Ehdotusta Kruunuvuorenrannan jätteiden putkikeräysjärjestelmästä käsittelee seuraavaksi Helsingin kaupunginhallitus, ja se vaatii myös kaupunginvaltuuston hyväksynnän. Järjestelmän rakentaminen voidaan aloittaa vuoden 2013 lopulla, jolloin alkaa myös Kruunuvuorenrannan ensimmäisten talojen toteuttaminen.
 
Vuoteen 2030 mennessä valmistuvaa Kruunuvuorenrantaa kehitetään merelliseksi asuin- ja virkistysalueeksi. 140 hehtaarin alueesta noin kolmannes käytetään rakentamiseen. Muu ympäristö jää muun muassa luonnonsuojelualueeksi, puistoiksi ja ulkoilureiteiksi.

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *