Oulu on Suomen johtava pyöräilykaupunki, jossa viidesosa kaikista matkoista tehdään pyöräilemällä. Oulunliikenne.fi –palveluun on avattu pyöräilyn ja kävelyn reittioppaaseen uusi toiminto, joka mahdollistaa reitin hakemisen parasta kunnossapitoa suosien.

Oulun seudulla pyöräillään paljon myös talvella. Kevyen liikenteen väylien talvikunnossapito puhuttaa aina isompien lumisateiden tai suojasään jäljiltä. Usein talvella suositaan samaa reittiä kuin kesällä, vaikka se ei välttämättä väylän kunnossapitoluokan vuoksi olisikaan paras.
 
Pyörätieverkko on jaettu kunnossapitoluokkiin, joiden välillä on iso ero heti lumisateen jäljiltä. Korkein luokka pidetään työmatkaliikenteen aikaan mahdollisimman hyvässä kunnossa ja muut luokat tulevat vasta sen jälkeen. Talvikunnossapidon huomioiva reitti saattaa olla hieman pidempi, mutta todennäköisesti hyvässä kunnossa sekä siten mukavampi ja nopeampi liikkua.
 
Palvelussa on reitityksen lisäksi myös kerrottu kevyen liikenteen väylän kunnossapitoluokka, luokan laatutaso sekä yhteystiedot asiakaspalautteen antamiseksi. Palautetta voi antaa kaupungin väyliltä suoraan alueurakoitsijalle ja ely-keskuksen väyliltä Liikenneviraston Tienkäyttäjän linjalle.
 
Liikenneinsinööri Jukka Talvi Oulun kaupungilta kertoo, että tiedottamalla parhaista reiteistä pyritään erityisesti sujuvoittamaan talvipyöräilyä ja muuta liikkumista kevyen liikenteen väylillä.
 
– Tieto tavoitellusta laadusta ja toimenpiteiden ajoittamisesta auttaa myös ymmärtämään kunnossapidon periaatteita. Esimerkiksi Oulun kaupungilla on yli 2 000 kilometriä kunnossapidettäviä väyliä ja aurat eivät voi olla joka paikassa yhtä aikaa.
 
Nopein tapa käyttää palvelua, on klikata kartalta alkupiste ja loppupiste. Tämän jälkeen palvelu ehdottaa reitin haluttujen ehtojen mukaisesti. Reitille voi lisätä myös välipisteitä, vaikka lenkkeilyä ajatellen. Oletuksena on reititys suorinta reittiä pitkin. Muita vaihtoehtoja ovat mm. kevyen liikenteen väyliä suosiva, tiettyä pintamateriaalia suosiva ja nyt uusimpana talvikunnossapidon huomioiva. Palvelu toimii hyvin myös kävelijöille tai vaikka kesällä rullaluistelijoille.
 
Kevyen liikenteen reittioppaasta on kieliversiot suomen lisäksi ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi, joka tekee siitä erinomaisen apuvälineen myös ulkomaisille opiskelijoille, ansiotyössä oleville ja turisteille. Reitistä saa yhtä linkkiä klikkaamalla ehdotuksen matkan taittamiseksi onnikalla.
 
Oulunliikenne.fi palvelulla on tällä hetkellä noin 6 000 päivittäistä käyttäjää, joka tekee siitä yhden Pohjois-Suomen suosituimmista nettipalveluista. Käyttäjälle ilmaisen palvelun tarkoitus on helpottaa sujuvaa, turvallista ja kestävää liikkumista Oulun seudulla. Mukana ovat kaikki kulkumuodot aina lentoliikennettä myöten. Etuna väylänpitäjille on mm. olemassa olevan liikenneverkon käytön tehostuminen.
 
Palvelun tilaajina ovat Oulun kaupunki, Oulun seudun kunnat ja Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus. Palvelun tuottavat Infotripla ja CGI.

 

Paavo Taipale

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *