Ministeri Niinistö: Tätä mallia pitäisi levittää muuallekin.

Hangon, Lohjan, Raaseporin ja Siuntion kunnat ovat asettaneet tavoitteeksi vähentää kasvihuonekaasupäästöjä 80 prosenttia vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Kunnat ovat liittyneet Kohti hiilineutraalia kuntaa -hankkeeseen (HINKU) .

– Länsi-Uudenmaan kunnat aikovat olla monta askelta edellä muuta Suomea. Tätä mallia pitäisi levittää muuallekin, sillä kunnat ja kuntalaiset tekevät päivittäin merkittäviä ratkaisuja, joilla on vaikutusta vihreän talouden rakentamisessa, ympäristöministeri Ville Niinistö kommentoi kuntien aloitetta.

– HINKU-hankkeessa kunnat luovat tulevaisuuden työpaikkoja jo tänään vähentäessään päästöjä, Niinistö muistuttiaa.

Länsi-Uudenmaan kunnissa on jo osin siirrytty uusiutuvan energian käyttöön.

– Raaseporissa kaikki kolme kuntakeskusta, Karjaa, Pohja ja Tammisaari, lämpiävät biopolttoaineilla kaupungin asettaman ympäristöohjelman mukaisesti, kertoo Raaseporin kaupunginjohtaja Mårten Johansson.

Lohjan tammikuussa avattu biolämpölaitos vähentää Lohjan hiilidioksidipäästöjä 40 000 tonnia vuodessa.

– Kivihiilen käyttö loppuu kokonaan ja raskaan polttoöljyn käyttö vähenee merkittävästi.  Myös liikenne vähenee, kun 4 000 rekallista haketta hyödynnetään samalla tontilla. Samalla kaupunkilaisten kaukolämpömaksut alenevat noin viisi prosenttia, kertoo Lohjan kaupunginjohtaja Simo Juva.

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *