Biojätteen käsittelykapasiteettia kasvattava uusi mädätyslaitos saattaa olla käytössä jo ensi vuonna.

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) hallitus on päättänyt lisätä pääkaupunkiseudun biojätteen käsittelykapasiteettia ja valita biojätteen uudeksi käsittelymenetelmäksi niin sanotun osavirtamädätyksen kuivamädätystekniikalla.

Mädätyslaitos rakennetaan Espooseen Ämmässuon jätteenkäsittelykeskukseen aiemmin rakennetun kompostointilaitoksen yhteyteen. Mädätyslaitoksessa biojätteestä tuotetaan uusiutuvaa energiaa ja multatuotteen raaka-ainetta.

– Valitulla tekniikalla voidaan käsitellä noin 60 000 tonnia biojätettä vuodessa. Toistaiseksi on päättämättä, tehdäänkö syntyvästä biokaasusta sähköä, lämpöä vai liikennepolttoainetta. Liikennepolttoainekäytöstä on neuvoteltu alustavasti Gasumin kanssa, kertoo HSY:n toimitusjohtaja Raimo Inkinen.

Osavirtamädätyksessä noin 70 prosenttia biojätteestä ohjataan mädätykseen ja noin 30 prosenttia suoraan kompostointiin. Menetelmän tavoitteena on tuottaa mädätettävästä jätteestä mahdollisimman paljon hyödynnettävää biokaasua ja minimoida prosessissa syntyvän jäteveden määrä.

Osavirtamädätyslaitoksen ja siihen liittyvien kompostointilaitoksen parannustöiden investointikustannukset ovat noin 12,9 miljoonaa euroa. HSY aloittaa mädätyslaitoksen rakentamisen syksyllä 2013. Laitos otetaan käyttöön vuoden 2014 loppuun mennessä, mikäli ympäristöluvan viranomaiskäsittely sujuu ripeästi.

Viime vuonna HSY otti vastaan Ämmässuolla noin 50 000 tonnia erilliskerättyä biojätettä.

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *