Turvallinen ja terveellinen oppimisympäristö on uhattuna vähäisen tuen takia.

Kuntaliitto on huolestunut koulurakennusten huonosta kunnosta ja siitä, että valtio on vetäytynyt koulujen ja oppilaitosten perustamishankkeista ja peruskorjauksesta.

– Valtion rahoitus on niin vähäistä, että lain määrittelemä taso turvallisesta ja terveellisestä oppimisympäristöstä vaarantuu, opetus- ja kulttuuriyksikön johtaja Anneli Kangasvieri totesi Talousseminaarissa Tampereella 22. tammikuuta.

– Maassamme on runsaasti lukioita ja peruskouluja, jotka on rakennettu silloin kun opetusmenetelmänä olivat liitu, taulu ja oppikirja. Vanhojen tilojen muuntaminen nykyaikaisen opetuksen käyttöön vie runsaasti voimavaroja. Myös oppilaitosten jatkuvasti lisääntyvät home- ja muut sisäilmaongelmat vaativat pikaista korjausta.

Vuoden 2013 talousarviossa oppilaitosten rakentamiskustannuksiin on varattu yhteensä 58 miljoonaa euroa, mutta siitä vain 12 miljoonaa euroa voidaan myöntää rakennusaikaisena vuonna 2013. Loput summasta on kiinnitetty aikaisemmin hyväksyttyjen rakennus- ja perusparannuskohteiden rahoittamiseen.

Uusien koulutilojen tarve ja vanhojen tilojen peruskorjaustarve ei voi odottaa. Investoinnit välttämättömään rakennuskantaan on myös hyvää työllisyyden hoitoa, Kangasvieri huomautti.

 – Kunnat hakevat investointeihinsa valtionavustusta entistä harvemmin, koska avustuksen saaminen on epätodennäköistä ja hidasta. Kunnat etsivät myös uusia tapoja, joilla suurempia investointeja voitaisiin rahoittaa.

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *