Kahdeksan elinkaarimittaria tukevat kestävän rakentamisen ohjausta.

Pelisäännöt kestävän kehityksen mittaamiseen rakentamisessa ja kiinteistöjen käytössä julkaistiin torstaina. Säännöt on laatinut Green Building Council Finland

Kiinteistö- ja rakentamisalalta on puuttunut yhtenäinen tapa arvioida kiinteistöjen ympäristötehokkuutta ja kestävän kehityksen mukaista toimintatapaa.

Nyt julkaistavat kahdeksan elinkaarimittaria tukevat ja täydentävät lainsäädännön kautta tapahtuvaa kestävän rakentamisen ohjausta kansainvälisiin standardeihin perustuvilla mittareilla. Suomalainen lainsäädäntö ei ota kantaa hiilijalanjälkeen tai velvoita mittaamaan rakennusten todellista energiankulutusta.

Yhtenä tavoitteena on ollut tarjota kiinteistö- ja rakentamisalan toimijoille mahdollisuus olla lainsäädännön edellä. Useat toimijat ovat olleet jo vuosia kiinnostuneita laskemaan omien tuotteidensa tai toimintansa kasvihuonekaasupäästöt, mutta tapa laskea hiilijalanjälki on vaihdellut toimijasta riippuen. Rakennusten elinkaarimittarit ovat suomalaiseen lainsäädäntöön ja ilmasto-olosuhteisiin soveltuvat, yhtenäiset laskentaohjeet rakennusten elinkaaritehokkuuden mittaamiseksi ja ympäristövaikutusten arvioimiseksi.

Rakennusten elinkaarimittarit soveltuvat sekä rakennusten suunnittelu- että käyttövaiheeseen. Ne tukevat päätöksentekoa neljällä eri osa-alueella: ilmastovaikutukset, energiankulutus, talous ja käyttäjien hyvinvointi.

– Olemme erittäin tyytyväisiä, että GBC Finland tarttui heti toimintansa alussa mittavaan työhön Suomeen soveltuvien kestävyyden kriteerien kehittämiseen. Kiinteistö- ja rakennusalan laaja liittyminen GBC Finlandiin ja omaehtoinen kestävyystyö ovat tae alan kilpailukyvyn vahvistumiselle, toteaa johtaja Jukka Noponen Sitrasta.

Kestävän kehityksen mittareiden saaminen kiinteistö- ja rakennusalalle on myös merkittävä näyttö kansallisen ERA17-toimintaohjelman toteutumisesta. Rakennusten elinkaarimittarien taustalla on Sitran rahoittama ja GBC Finlandin toteuttama Värkki-projekti, joka vastaa asuntoministeri Jan Vapaavuoren johdolla vuonna 2010 valmistellun ERA17-toimintaohjelman kiinteistöjen käyttöä ja omistusta koskevaan toimenpiteeseen.

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *