Tavoitteena on puhtaan veden ja vesihuollon saaminen EU-peruskansalaisen viralliseksi perusoikeudeksi.

Suomen julkisen alan ammattijärjestöt kampanjoivat puhtaan veden ja vesihuollon puolesta muiden Euroopan julkisen alan ammattijärjestöjen kanssa.

EU:n historian ensimmäisen kansalaisaloitteen tavoitteena on kerätä vähintään miljoona nimeä, jotta EU:n komissio ottaisi käsittelyyn vaatimuksen puhtaan veden ja vesihuollon lisäämisestä EU-kansalaisten perusoikeuksiin.

YK:n yleiskokous hyväksyi jo vuonna 2010 julkilausuman, jossa se tunnustaa veden ja vesihuollon ihmisoikeudeksi.

– Haluamme tuoda esiin EU:n päättäjille, että puhtaan veden ja julkisena palveluna toteutettavan vesihuollon on oltava myös EU:n ensisijainen tavoite.  EU:n tulee tunnustaa ne kansalaistensa perusoikeudeksi, kuten Yhdistyneet Kansakunnat on jo tehnyt, painottaa Suomen kansalaiskomitean jäsen, JYTY:n puheenjohtaja Maija Pihlajamäki.

Julkisen alan ammattijärjestöt korostavat kansalaisaloitteella puhtaan veden ja julkisen vesihuollon merkitystä kansalaisille ja palveluiden turvallisuudelle ja saatavuudelle.

– Myös EU:n tulee toimia YK:n päätösten mukaisesti,  sillä kysymys on elämän perusedellytyksistä, joita ei saa alistaa kauppatavaraksi, toteaa Suomen julkisen alan ammattiliittojen EU-yhdistyksen Fipsun hallituksen ja JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *