Lahden kaupungin järjestämä Radanvarren arkkitehtuurikilpailu on ratkennut.

Palkintolautakunta myönsi ensimmäisen palkinnon Arkkitehtitoimisto AJAK Oy:n Adalbert Aapolan ja Jarkko Kettusen Krokotiili-työlle. 

Tuomaristo kuvaili Krokotiili-työtä innovatiiviseksi, näkemykselliseksi ja rohkeaksi ehdotukseksi, jossa on pyritty korostamaan ja tukemaan Lahden ympäristökaupunki-ilmeen rakentumista.

– Ehdotuksen kantavana käsitteenä ja tavoitteena on esitettyjen ratkaisujen reagoiva ekologisuus. Tavoitetta on pystytty toteuttamaan kokonaisvaltaisesti. Kansalaisvuorovaikutuksen kautta saatuja tuloksia on otettu kiitettävästi huomioon – ehdotus voittikin myös kaikelle kansalle avoimen nettiäänestyksen, Lahden kaupungin tiedotteessa kerrotaan.

Voittajatyö palkittiin 36 000 eurolla. Kilpailun palkintojen yhteisarvo on 99 000 euroa. Kaikkiaan kilpailutöitä oli 26 kappaletta.

Toisen palkinnon sai ehdotus nimeltä Keiju, jonka erityisansiona pidettiin matkakeskusta vastapäätä olevan radan eteläpuolisen alueen toimivaa toteutusta. Ehdotuksen on laatinut Kari Nykänen Arkkitehdit m3 Oy:sta.

Kolmannen palkinnon sai ehdotus Four Quarter Strip. Se on urbaaniin kokonaisotteeseen perustuva, omaperäinen ja raikas neljä eriluonteista osa-aluetta sisältävä ehdotus. Ehdotuksen kantavana ajatuksena on radansuuntainen selkeästi rajattu ja suojaisa kävelyreitti Salpausselkä Edge, joka polveilee eri osa-alueiden läpi. Ehdotuksen tekijät ovat Kristoffer Nejsum ja Camilla Bundgaard.

Kilpailun kautta toivottiin saatavan kestävää ja ekologista elämäntapaa tukevia ratkaisuja, jotka tukevat Lahden ympäristökaupunkistrategiaa. Monet kilpailijat määrittelevätkin kilpailuselostuksessaaan erilaisia ekologisia tavoitteita ja ratkaisukeinoja, mutta kirjallisia tavoitteita ei aina kyetty viemään maankäyttöön tai viitesuunnitelmiin asti tai se oli tehty pintapuolisesti. Kilpailun parhaimmistossa oli kuitenkin inspiroivalla ja asiantuntevalla tavalla kyetty esittämään erilaisia kestävyyttä ja ekologista elämäntapa tukevia ratkaisuja.

Tuomariston mukaan kilpailun terävin kärki koostui ehdotuksista, jotka tarjosivat erilaisia näkemyksiä kilpailualueen kehittämiseen täydentäen toisiaan, ja joiden voidaan siten katsoa tarjoavan monipuolisen alustan tulevalle kaavoitustyölle.

Palkintotiedote osoitteessa radanvarsi.fi

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *