Poliittiset läänitykset hallitsevat asiantuntijaryhmän mielestä liikaa nimittämispolitiikkaa.

Kuntien konsernijohtamisen edistäminen edellyttää poliittisen ohjauksen roolin muuttamista ja strategisen johtamisen terävöittämistä kunnissa. Näin arvioi kaupunkineuvos Marketta Kokkonen, joka on toiminut Kuntaliiton kokoaman konsernijohtamisen asiantuntijatyöryhmän varapuheenjohtajana.

 – Konserniyhtiöiden hallituksiin ja liikelaitosten johtokuntiin tarvitaan vahvempaa ammattimaisuutta ja monipuolista osaamista, sanoo Kokkonen.

Työryhmän mukaan kuntien yhtiöiden ja liikelaitosten käytännön nimittämispolitiikkaa hallitsevat liian suuressa määrin poliittiset läänitykset. Henkilöiden osaaminen ja sopivuus juuri kyseisen tuotantoyksikön päätöksentekoon jää valintaprosesseissa toissijaiseksi.

– Poliittisella johtamisella on keskeisin merkitys kuntastrategian määrittelyssä ja seurannassa, budjettivallan käytössä, johtosääntöjen ja konserniohjeiden antamisessa sekä palvelujen järjestämistehtävissä, mutta tuotannollisissa tehtävissä rooleja tulisi miettiä uudelleen, kehottaa Kokkonen.

Poliitikkojen osuutta tuotantoyksiköiden johtamisessa tulisi kunnissa tarkoin harkita, mikäli se johtaa siihen, että vaadittava ammatillinen pätevyys jää puutteelliseksi, arvioidaan konsernijohtamisen asiantuntijatyöryhmän julkaisemassa keskustelunavauksessa ”Kuntakonsernin strateginen ja poliittinen johtaminen”.

– Konsernijohtamisen tärkein menestystekijä on poliittisen ja operatiivisen päätöksenteon rajapinnan oikea asettaminen, arvioi työryhmän jäsen kaupunkineuvos Hannes Manninen.

Marketta Kokkosen haastattelu Kunta.tv:ssä

Kuntaliiton tiedote

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *