Liiton mukaan kustannukset tulevat osakkeenomistajien maksettavaksi, jos päteviä todistuksen laatijoita ei ole tarpeeksi.

Isännöintiliitto pelkää, että rakennusten energiatodistus muuttuu hallituksen esittämää energiatehokkuuden uutta määritelmää koskevassa lakiuudistuksessa hyödyttömäksi.

Energiatodistukseen esitetty laskennallinen energiatehokkuuden määrittely ei liiton mukaan anna ymmärrettävää ja luotettavaa kuvaa rakennuksen todellisesta energiatehokkuudesta.

Mikäli lakiuudistus toteutuu, se poistaa mahdollisuuden määritellä rakennuksen energiatehokkuus todellisen energiankulutuksen ja -kustannusten pohjalta.

– Nykysäädökset ovat osoittautuneet tehokkaiksi, motivoiviksi ja helposti ymmärrettäviksi keinoiksi parantaa ja ylläpitää energiatehokkuutta, Isännöintiliiton toimitusjohtaja Tero Heikkilä toteaa.

Energiatodistuksen ulkopuolelle jäisi uudistuksessa myös iso osa energiankulutukseen merkittävästi vaikuttavista tekijöistä, kuten rakennusten teknisten järjestelmien toteutus ja virheet.

Energiatodistuksen laatiminen muuttuu lakiuudistuksen myötä kalliimmaksi ja raskaammaksi. Isännöintiliitto pelkää, ettei päteviä energiatodistuksen laatijoita ole tarpeeksi, jolloin kustannukset tulevat osakkeenomistajien maksettavaksi.

– Pätevä energiatodistuksen laatija voisi olla isännöitsijä, joka on kolmen vuoden ajan antanut isännöitsijäntodistuksen yhteydessä laadittuja energiatodistuksia, Heikkilä ehdottaa.

Isännöintiliiton tapaan Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry, Suomen Omakotiliitto ja Energiateollisuus ry vastustavat hallituksen esitystä energiatehokkuuden määrittelystä. Rakennusteollisuus RT ry ja Kiinteistöliitto eivät vastusta asiaa.

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *