Siirtymävaihe vanhasta järjestelmästä uuteen vaatii rakentajilta huolellisuutta.

Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen siirtyvät uuteen korkeusjärjestelmään ja tasokoordinaatistoon 1.12.2012. Tavallinen kartan käyttäjä ei muutosta huomaa, mutta rakentajien tulee olla siirtymävaiheessa valppaana. Muutoksen myötä karttojen, paikkatietojen ja maastomittauksen pohjana käytettävät koordinaatit ja korkeuslukemat muuttuvat.

Siirtyminen yleiseurooppalaiseen ETRS-GK25-tasokoordinaatistoon ja N2000-korkeusjärjestelmään on kaupungeilta suuri yhteisponnistus. Uudistus helpottaa huomattavasti yhteisiä rakennushankkeita ja kartta-aineistojen jakamista.

Tähän asti Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla on käytetty koordinaatistona vanhaa valtion järjestelmää (VVJ), Helsingissä puolestaan omaa satavuotiasta järjestelmäänsä. Erilaisia korkeusjärjestelmiä kaupungeissa on ollut kolme.

Uudistuksen jälkeen teitä ja tunneleita kuntarajojen yli linjattaessa ei enää tarvita muunnoskaavoja, joiden avulla paikkatietoja on tähän asti sovitettu yhteen. Uusi koordinaatisto tukee paremmin myös satelliittipaikannusta.

Siirtymävaiheessa uudistus vaatii rakentajilta erityistä huolellisuutta. Suurin sekaannuksen mahdollisuus liittyy uuteen korkeusjärjestelmään, jonka myötä kaupunkien laskennalliset korkeudet muuttuvat kolmisenkymmentä senttiä. Varsinkin keskeneräisten hankkeiden vesi- ja viemäröintisuunnittelussa on näin ollen oltava tarkkana.

Rakennushankkeiden pääsuunnittelijoiden vastuulla on varmistaa, että kaikki rakentamisessa käytetyt suunnitelmat on esitetty yhteensopivassa muodossa. Siirtymävaihetta varten kaupunkien rakennusvalvonnat ovat laatineet talonrakentajille yhteisen ohjeen, joka löytyy verkosta osoitteesta www.pksrava.fi. Lisätietoja saa myös kunkin kaupungin rakennusvalvonnan lupakäsittelijöiltä.

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *