Kasvihuonekaasuja on mahdollista vähentää jopa 90 prosenttia vuoteen 2050 mennessä.

VTT:n mukaan EU:n esittämät vähähiilitavoitteet vuodelle 2050 ovat Suomessa saavutettavissa. EU:n tavoite on, että vuonna 2050 EU:n päästöt ovat 80 % pienemmät kuin vuonna 1990.

VTT:n mukaan kasvihuonekaasujen vähennys voi olla peräti 90 prosenttia, jos puhtaita energiateknologioita kehitetään ja otetaan käyttöön nopeutetussa tahdissa energiantuotannossa, teollisuudessa, asumisessa ja liikkumisessa.

Arviointihankkeellaan VTT haluaa avata keskustelun Suomen teknologiakehityksen mahdollisuuksista niin kotimarkkinoilla kuin cleantech-viennille.

VTT:n mukaan kovaan tavoitteeseen on mahdollista päästä, jos kaikki energiaa tuottavat ja kuluttavat sektorit osallistuvat päästötavoitteisiin ja jos kaikkia kasvihuonekaasupäästöjä vähennetään.

Tätä varten Suomi tarvitsee teolliseen toimintaan, ihmisten, tavaroiden ja palvelujen liikuttamiseen, asumiseen ja työskentelytapoihin uusia teknologisia ratkaisuja. Toisaalta teknologia voi lisätä hyvinvointia ja helpottaa jokapäiväistä elämää. Ihmisten valinnoilla ja käyttäytymisellä on tulevaisuuden kannalta suuri merkitys.

VTT:n arvion mukaan vuoteen 2050 mennessä uusiutuvan energian osuus voisi olla jopa 60 % energian loppukäytöstä, jolloin Suomi maksaisi 5 miljardia vähemmän tuontipolttoaineista.

Sähköntuotannosta puolestaan 85-100 % voisi vuonna 2050 perustua hiilidioksidittomaan energiantuotantoon, ja liikenteessä käytettävän hiilineutraalin energian osuudessa kokonaisenergian kulutuksesta on mahdollista saavuttaa 70-80 % taso.

Kustannustehokas siirtyminen vähähiiliseen yhteiskuntaan edellyttää monipuolista energiarakennetta, ja energiankäyttöä tulee merkittävästi tehostaa liikenteessä, rakennuksissa ja teollisuudessa.

VTT:n Low Carbon 2050 -tutkimusprojektin loppuraportti verkossa

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *