Puolessa vuodessa Laanilassa on jalostunut energiaksi jo 73 000 tonnia jätettä. Hyötykäytön uskotaan innostavan asukkaita kierrättämään.

Oulun Energian omistama Laanilan ekovoimalaitos vihittiin virallisesti käyttöönsä perjantaina. Jo ennen seremoniaa laitos ehti toimia reilut puoli vuotta ja jalostaa noin 73 000 tonnia jätettä prosessihöyryksi, sähköksi ja lämmöksi.

Laitoksen vihkijänä toiminut Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Juha Naukkarinen totesi juhlapuheessaan ekovoimalaitoksen olevan mainio esimerkki tulevaisuuteen katsovasta hankkeesta ja sellaisesta investoinnista, joita Suomessa kaivataan.

Naukkarinen muistutti, kuinka tärkeitä energia-alan investoinnit ovat kansantaloudelle, ihmisille ja ympäristölle, ja oli huolissaan alan edellytyksistä jatkaa vahvaa panostamistaan tulevaisuuteen.

– Päättäjiemme on korkea aika havaita, ettei korkean investointiasteen edellytyksenä oleva suotuisa investointiympäristö synny ja säily itsestään, hän totesi.

Kaatopaikka kattilassa

Oulun Energian toimitusjohtaja Juhani Järvelä huomautti, että Oulussa on nyt sananmukaisesti kaatopaikka voimalaitoksen kattilassa tuottamassa merkittävästi uusiutuvaa energiaa.

Ekovoimalaitos on mitoitettu käyttämään noin 120 000 tonnia jätettä vuodessa. Suunnilleen puolet tästä tulee Oulun Jätehuollon alueelta.

– Paikallisen jäteyrittäjän mukaan näyttäisi siltä, että esimerkiksi metallinkeräysastiat taloyhtiöiden pihoilla ovat täyttyneet aikaisempaa nopeammin. Ekovoimalaitos on alkanut vähitellen parantaa meidän oululaisten kierrätysasennetta. Sama ilmiö on havaittu maailmalla jäte-energian hyötykäytön alkaessa, hän kertoi.

Ekovoimalaitoksen ansiosta voidaan Oulussa myös vähentää öljyn käyttöä varavoimana kaukolämmön tuotannossa.

Laanilan ekovoimalaitos on Oulun alueen suurin investointi 15 vuoteen.

Aiheesta aiemmin:

Laanilan jätevoimala Oulussa aloitti kaupallisen tuotannon

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *