Maiseman suunnittelu ja hoito on tapahtunut useiden tahojen yhteistyönä.

Kauhavan Hyypänjokilaakson maisemahankkeiden kokonaisuus on palkittu Suomen parhaana maisemahankkeena.

Kilpailulla halutaan kannustaa maisemanhoitoon ja kiinnittää huomiota maiseman arvoon, merkitykseen ja muuttumiseen.

– Maisemanhoidon parhaat esimerkit perustuvat aina paikalliseen toimintaan. Hyypänjokilaaksossa tehty hyvä yhteistyö on johtanut myös valtakunnan tasolla huomattaviin saavutuksiin kulttuurimaiseman vaalimisessa, kiitteli voittanutta kokonaisuutta  ympäristöministeri Ville Niinistö palkitsemistilaisuudessa.

Monipuolinen kokonaisuus

Voittanut kokonaisuus keskittyy Hyypänjokilaakson perinteiseen kulttuurimaisemaan, joka perustettiin maisemanhoitoalueeksi vuonna 2009. Aloite hankkeeseen tuli Hyypän kyläseuralta ja Kauhajoen kaupungilta. Myös kaikki Hyypänjokilaakson maanomistajat olivat sen takana.

Hyypänjokilaaksossa on panostettu kylien elinvoimaisuuteen ja kulttuurimaiseman rakenteen, avoimuuden ja luontoarvojen säilyttämiseen. Maisemaa on suunniteltu ja hoidettu yhdistysten ja viranomaisten yhteistyönä. Hankkeista ovat vastanneet Hyypän kyläseura ry, Kauhajoen kaupunki, Hyypänjokilaakson maisemanhoitoalueen neuvottelukunta ja Suomen metsäkeskuksen Etelä- ja Keski-Pohjanmaan alueyksikkö.

Hyypänjokilaakson maisemanhoitoalueen neuvottelukunta toimii viranomaisten ja kyläläisten tiedonvaihdon foorumina.

Voittaja ehdolle Eurooppaan

Suomen parhaan maisemahankkeen tittelistä kilpaillaan joka toinen vuosi. Nyt kolmatta kertaa järjestettyyn kilpailuun osallistui neljä maisemahanketta eri puolilta Suomea.

Hyypänjokilaakson maisemahankkeet -kokonaisuus edustaa Suomea ensi vuonna kilpailussa, jossa myönnetään Euroopan neuvoston maisemapalkinto.

Palkinto on aiemmin myönnetty kaksi kertaa: vuonna 2009 voiton vei ranskalaisen Lillen kaupunki virkistysalueiden kunnostuksesta, vuonna 2011 italialainen Carbonian kunta vanhan kaivoskaupungin maisemien suojelusta ja uudistamisesta.

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *