Kunnalliset peruspalvelut ja tekninen infrastruktuuri on turvattava hyvinvointivaltion tukipilareina, järjestö muistuttaa.

KTK Tekniikan Asiantuntijat ry edellyttää riittäviä taloudellisia ja henkilöstövoimavaroja myös välttämättömyystoimintoihin ja -palveluihin, kuten katujen, rakennusten, putkistojen ja muun teknisen perusrakenteen, infrastruktuurin, rakentamiseen ja kunnossapitoon.

– Viimeaikaiset putkirikot kaupungeissa ovat vain oire maan alla kytevästä aikapommista, totesi KTK ry:n puheenjohtaja Keijo Houhala edustajakokouksen avauspuheessaan.

Maanalaiset johtoverkostot joka puolella Suomea ovat iältään jo tiensä päässä. Sotien jälkeen rakennettujen lähiöiden katu- ja johtoverkosto vaatii huolellista arviointia, missä järjestyksessä niitä on korjattava.
Kaukolämpöputki, vesijohto ja jätevesiviemäri aiheuttavat tuhoisaa jälkeä mihin vuodenaikaan tahansa onnettomuuden sattuessa, KTK Tekniikan Asiantuntijat muistuttaa.

Järjestön mukaan myös rakennuksissa on korjaamisen varaa. Esimerkiksi 1980- ja 90 -luvuilla rakennusten pystyyn saamisella oli usein niin kiire aikataulu, että betonivalut eivät ehtineet kuivua. Osa homeongelmista on seurausta tästä. Vanhoissa rakennuksissa puolestaan homeongelma on usein alkanut kyteä, kun alkuperäisen luonnollisen paineellisen ilmanvaihdon on korvannut koneellinen ilmastointi

Apulaisoikeusasiamies on todennut, että kunnan heikko taloudellinen tilanne ei vähennä kunnan vastuuta puuttua rakennusten homeongelmiin. Homeongelmainen koulu olisi tullut korjata niin, etteivät oppilaat ja henkilökunta altistu terveyshaitoille. Työterveyslaitoksen tekemän selvitys arvioi kosteus- ja homeongelmien terveyskustannuksiksi vuosittain noin 500 miljoonaa euroa.

KTK ry:n edustajakokous kiinnitti huomiota myös työn kuormitukseen kunta-alalla. Yksi jatkuvasti keskustelua herättävä aihe ovat uusiutuvat organisaatiot ja esimerkiksi it -ohjelmistot. Kun yhteen järjestelmään on päästy sisälle, tulee jo seuraava tilalle.

KTK Tekniikan Asiantuntijoiden mukaan kunnissa ja tekniikan osakeyhtiöissä tulee säilyttää tuotteiden ja palvelujen kilpailukyky, mutta myös kilpailukyky osaavasta ja ammattitaitoisesta työvoimasta. Tämä on erityisen olennaista teknisellä sektorilla, jossa eläköitymisvauhti kiihtyy koko ajan.

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *