Sähköntuotannon hiilidioksidipäästöt ovat vähentyneet selvästi.

Energiateollisuus ry:n (ET) mukaan viime vuonna alkanut sähkönkulutuksen vähentyminen on jatkunut myös kuluvan vuoden puolella. 

Kulutuksen väheneminen on kuitenkin hidastunut selvästi viime kuukausina, ja syyskuussa kirjattiin jopa kasvua 1,6 prosenttia viime vuoden syyskuuhun verrattuna.
 
Tammikuun alusta syyskuun loppuun kulutus on vähentynyt 1,3 prosenttia, ja kun vertailujaksoksi otetaan viimeiset 12 kuukautta, kulutuksen lasku on ollut 4,3 prosenttia, ilmenee ET:n julkistamista kolmannen vuosineljänneksen sähkönkulutusluvuista.
 
ET:n toimitusjohtajan Juha Naukkarisen mukaan sähkönkulutus heijastaa nykyistä vaikeaa taloustilannetta erityisesti vientiteollisuudessa. Koko teollisuuden sähkönkulutus on vähentynyt viimeisen vuoden aikana reilut 6 prosenttia.
 
Muiden sektoreiden (kotitaloudet, palvelut, julkinen, maatalous) kulutus on sekin vähentynyt 2,4 prosenttia viime vuoden syyskuuhun verrattuna, mutta kun siinä otetaan huomioon normaalia lämpimämmän sään vaikutus, on kulutus itse asiassa kasvanut miltei prosentin (0,9 %).
 
Viimeisen puolen vuoden aikana näiden sektoreiden yhteen laskettu sähkönkulutus onkin ollut koko ajan nousussa.
 

Sähköntuotannon hiilidioksidipäästöt ovat vähentyneet selvästi

 
Sähköntuotannon päästöt hiilestä, maakaasusta ja turpeesta olivat viimeisten 12 kuukauden ajanjaksolla 8,4 miljoonaa tonnia hiilidioksidia, 35 prosenttia vähemmän kuin tämän vuoden alussa.
 
Kun vertailu ulotetaan vuoden takaiseen tilanteeseen, vähennys on lähes 47 prosenttia.
 
Päästöjen vähennys johtuu sähkön nettotuonnin huomattavasta kasvusta ja sitä seuranneesta sähkön erillistuotannon pienenemisestä sekä lämpimän sään aiheuttamasta kaukolämmön yhteistuotantotarpeen vähenemisestä.

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *