Yhtiö kehittää Uudenkaupungin kaatopaikasta uudenaikaista materiaalinkäsittelykeskusta, jossa pyritään kierrättämään mahdollisimman suuri osa jätemateriaaleista ja ohjaamaan se hyötykäyttöön.

Lassila & Tikanoja ja Uusikaupunki sopivat kaupungin kaatopaikkatoimintojen siirtymisestä L&T:n omistukseen torstaina.

Uusikaupunki on panostanut voimakkaasti ympäristöhuollon sisältöön ja on Suomen johtavia kaupunkeja Hiilineutraalit kunnat -hankkeessa.

Jätteen kierrätyksen lisääntyminen ja kiristyvät ympäristönormit vähentävät lähivuosina kaatopaikalle päätyvän kunnallisen kaatopaikkajätteen määrää, jolloin kaatopaikka käy kaupungille tarpeettomaksi.

– Kaupungin näkökulmasta on luontevampaa keskittyä sisältökysymyksiin ja edistää alueen yritysten elinkeinotoimintaa ja ympäristöpäämääriä, kuin olla mukana varsinaisessa operatiivisissa kaatopaikkatoiminnoissa, toteaa kaupunginjohtaja Atso Vainio.

L&T muuttaa Uudenkaupungin kaatopaikan uudenaikaiseksi materiaalinkäsittelykeskukseksi, jossa jäte lajitellaan ja prosessoidaan entistä tarkemmin, jotta vain pieni osa päätyisi kaatopaikalle loppusijoitettavaksi.

– Tulevaisuudessa jätettä ei enää haudata kaatopaikalle, vaan se pyritään maksimaalisesti palauttamaan uudelleenhyödynnettäväksi. Tavoitteenamme on korvata neitseellisiä raaka-aineita ja fossiilisia polttoaineita jätteistä tuotetuilla uusioraaka-aineilla, sanoo toimialajohtaja Ville Rantala L&T:ltä.

Kaupalla ei ole vaikutuksia alueen asukkaiden jätehuoltopalveluihin tai jätteen keräysjärjestelmiin, sillä kaupunki vastaa edelleen jätehuollon järjestämisestä ja viranomaistehtävistä sekä huolehtii kierrätyskeskuksen toiminnasta.

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *