Suomen Messusäätiön myöntämän 10 000 euron arvoisen palkinnon teemana oli tänä vuonna veden puhtaus, vesivarat ja vesistöjen tila.

Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiö kerää Puhdas Vesijärvi -ohjelmalle varoja, jotka käytetään Vesijärven ja alueen pienten järvien pelastamiseen. Säätiö toimii valuma-alueella sekä haja-asutus että kunnostuspuolella.
 
Palkinnon myöntämisperusteiden mukaan Vesijärvisäätiö on äärimmäisen aktiivinen ja innovatiivinen vapaaehtoisuuteen perustuva toimija, joka yhdistää toiminnassaan yksityisen ja hallinnollisen sektorin taitavasti.
 
– Aktiivisella ja positiivisella toiminnallaan se lisää tietoisuutta vesisuojeluasioista ja kehittää toimintaa niin henkilö-, yritys- kuin kuntatasollakin, Suomen Messusäätiö kehuu.
 
– Vesijärvisäätiö on kehittänyt uuden toimintamallin, jota voi monistaa muillakin vesistöalueilla ja toteuttanut hankkeita, jotka ovat saaneet myös kansainvälistä näkyvyyttä. Säätiöllä on myös tieteellisessä mielessä paljon annettavaa.
 
Palkinnon jaossa kiinnitettiin erityisesti huomiota uudenlaiseen toimintamalliin. Vesijärvisäätiö on vaikuttanut vahvasti veden puhtauteen, vesivaroihin ja vesistöjen tilaan omalla alueellaan ja antaa hyvän monistettavan mallin myös muille.
 

Kunniamaininta Käymäläseura Huussi ry:lle

 
Käymäläseura Huussi ry on pienillä yhdistyksen varoilla pystynyt avoimella toimintatavallaan sekä idearikkaalla ja innoittavalla lähestymistavallaan saamaan paljon merkittävää aikaan Suomessa ja myös muissa maissa.
 
Huussi ry tavoittaa erityisesti haja-asutusalueiden asukkaita ja mökkiläisiä, mutta sillä on myös kehitysyhteistyöhankkeet Sambiassa ja Swazimaassa. Käymäläseura Huussi ry:n visio on tehdä kuivakäymälöistä kestävän kehityksen keskeinen osa, jotta myös tulevat sukupolvet voisivat nauttia puhtaasta vedestä ja terveellisestä ympäristöstä.
 
– Käymäläseura Huussi ry on osallistunut lähes ainoana suomalaisena yhteisönä kansainvälisiin sanitaatiotapahtumiin ja on toiminut jo neljä kertaa kansainvälisen kuivakäymäläkonferenssin keskeisenä järjestäjätahona, palkitsemisperusteissa todetaan.
 
Ympäristön hyväksi –palkinto jaetaan joka toinen vuosi. Voittajan valitsi raati, jonka puheenjohtajana toimi maa- ja metsätalousministeriön vesihallintojohtaja Kai Kaatra. Raatiin kuuluivat Suomen ympäristökeskuksen pääjohtaja Lea Kauppi ja Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala. 

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *