Entisen saastuneen öljysataman tilalla on nyt kaikille avoin
20 hehtaarin elämyspuisto.

Vuoden ympäristörakenne –kilpailun on tänä vuonna voittanut
Katariinan Meripuisto Kotkassa.

Katariinan Meripuisto on yli 20 hehtaarin kokoinen elämyspuisto, joka on ilmaiseksi kaikkien kävijöiden tavoitettavissa. Se sijaitsee kaupungin ydinkeskustan tuntumassa alueella, jossa ennen oli saastunut, vanha öljysatama

Katariinan Meripuistossa voimakkaasti rakennetut ja luonnonmukaiset alueet vaihtelevat luontevalla tavalla.

Maastonmuotoja ja alueen korkeusvaihteluja on käytetty hienosti hyväksi erilaisten paikkojen luomisessa ja sillä on saatu aikaan puistoon vaihteleva ja yllätyksellinen tilojen ja paikkojen sarja. 

Katariinan Meripuistossa meri on hienosti läsnä suurena elementtinä ja toisaalta vesi on pienimuotoisina puroina ja altaina tuotu elävästi puiston sisään.

Puiston rakentamisessa on kunnioitettu hienoa kalliomaisemaa ja alkuperäistä kasvilajistoa yhdistämällä ne harkitusti uusiin taidokkaasti sijoiteltuihin rakennelmiin ja istutuksiin.  

Huolellinen toteutus ja osaavasti valitut kasvit helpottavat puiston tulevaa kunnossapitoa. Rakentamisessa on käytetty erityisen runsaasti kierrätysmateriaaleja.

Katariinan Meripuisto on saanut äskettäin myös kansainvälisen tunnustuksen. Euroopan viherrakentajien järjestö ELCA luovutti sille syyskuussa Trend Award –palkinnon painottaen asiantuntevaa ja taitavaa toteutusta muutettaessa saastunutta entistä teollisuusaluetta kaikille avoimeksi virkistysalueeksi, jossa ekologia on otettu perusteellisesti huomioon.

Vuoden ympäristörakenne –kilpailun järjestävät yhdessä Puutarhaliitto ry ja Rakennustuoteteollisuus RTT ry. Kilpailu on järjestetty vuodesta 1991.

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *