Helsingin koulurakennukset kuluttavat puolet sähköenergiastaan silloin, kun niissä ei tapahdu opetusta tai iltakäyttöä. Rakennusviraston selvityksen mukaan opetusrakennuksissa saavutettaisiin noin 9 prosentin energiansäästö ilman erillisiä investointeja.

Rakennusviraston HKR-Rakennuttajan selvityksessä ilmeni, että optimoimalla ilmanvaihdon käyttöaikoja, sammuttamalla tarpeettomat laitteet ja valot sekä vähentämällä kylmälaitteiden ympärivuotista käyttöä voitaisiin saavuttaa noin 9 prosentin kokonaissähköenergiansäästö opetuskiinteistöissä. Kestävän kehityksen mukaista olisi myös, että tiloja käytettäisiin aiempaa tehokkaammin.
 
Jos vastaavat toimenpiteet toteutettaisiin koko olemassa olevaan opetusrakennuskantaan, voitaisiin säästää noin 4 360 MWh sähkönkulutuksessa eli lähes 440 000 euroa vuositasolla. Tällä hetkellä Helsingin opetusrakennukset ovat tyhjäkäynnillä miltei 70 % vuodesta (yhteensä 6 142 tuntia). Aikajaksoina, jolloin koulut eivät ole käytössä, sähköenergiaa kuluu rakennuksen perustoiminnan ylläpitämiseen.
 
HKR-Rakennuttajan tarkastelussa tutkittiin 19 koulua, joiden osalta selvisi, että keskimäärin 51 prosenttia koulujen vuoden sähköenergiasta kuluu niiden käyttöajan ulkopuolella.  Ulkopuolisen sähköenergiankulutuksen suuruutta selittää pitkä käyttöajan ulkopuolinen jakso (koulut käytössä ainoastaan 30 % vuodesta) sekä peruskuormituksen lisäksi ilmenevä ns. vahinkokuormitus.
 
Käyttöajan ulkopuolisesta sähkönkulutuksesta kuluu 35 % ilmanvaihtoon, 17 % ulkovalaistukseen, 15 % lämpöpumppuihin, 9 %  lepotilassa tai sammutettuina oleviin ATK- ja AV laitteisiin, 8 % kylmälaitteisiin sekä loput 16 % tele- ja turvalaitteisiin.

Laitteiden ja järjestelmien tarpeenmukaisen käytön, nykyaikaisen taloautomaation hyödyntämisen myötä myös tulevaisuuden laitehankinnoilla voidaan vaikuttaa sähkön kulutuksen minimointiin.

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *