Helsingin Energian Hanasaaren voimalaitoksella Sörnäisissä rakennetaan paraikaa pellettien varastosiiloa ja syöttöjärjestelmää. Pellettien käyttö energialähteenä alkaa lokakuussa, kun voimalaitos otetaan käyttöön vuosihuollon jälkeen.

 
Pellettien polttoa kokeillaan erilaisina pitoisuuksina, jotta vuonna 2014 päästään mahdollisimman energiatehokkaaseen ja toimivaan jatkuvakestoiseen pellettien käyttöön.
 
Pellettien varastosiilon pohjanvalu on loppusuoralla Hanasaaren voimalaitoksella. Teräksinen pellettisiilo asennetaan lähiviikkojen aikana voimalaitoksen ulkoseinän viereen. Sata kuutiota pellettiä vetävältä, 25 metriä korkealta varastolta rakennetaan syöttöjärjestelmä laitoksen toiselle höyrykattilalle. Pellettien poltto alkaa voimalaitoksella lokakuussa.
 
Pellettiä tullaan Hanasaaressa polttamaan ensimmäisellä koejaksolla noin 300 tonnia. Pelletit tuodaan Hanasaareen kuorma-autokuljetuksina alkavan syksyn kuluessa. Pelletinkäyttöä kokeillaan erilaisina seossuhteina kivihiilen kanssa. Näin saadaan käyttökokemusta, jota hyödynnetään vuonna 2014, jolloin jatkuvakestoinen pellettien käyttö alkaa sekä Hanasaaren että Salmisaaren voimalaitoksilla Helsingissä. Pellettien polttokokeilun yhteydessä jatketaan energian ja ympäristön huippuosaamisen keskittymän, CLEEN Oy:n kanssa tutkimuksia, joiden tavoitteena on selvittää biomassan seospolton vaikutuksia pienhiukkasiin.
 
Puupohjaisten energialähteiden käyttöön siirrytään Helsingin Energiassa vaiheittain. Viimeksi Hanasaaressa toteutettiin metsätähteen koepoltto vuonna 2008. Pellettien käyttöä kokeiltiin Salmisaaressa 2000-luvun alussa.
 

Vuonna 2014 tarvitaan suuremmat varastosiilot

Vuonna 2014 Hanasaaren ja Salmisaaren voimalaitoksilla otetaan käyttöön nyt rakennettavaa siiloa huomattavasti suuremmat, vähintään 1000 kuution vetoiset pellettivarastot. Pellettien osuus tulee tuolloin olemaan 5-10 % käytettävästä polttoaineesta.
 
Pellettien käyttö ja niiden seossuhde perustuu kaupunginvaltuuston alkuvuonna tekemään päätökseen, jossa samalla linjattiin, että vuoteen 2015 mennessä tulee päättää siitä, lisätäänkö Hanasaaressa ja Salmisaaressa edelleen metsäpohjaisen biomassan käyttöä vai tehdäänkö investointipäätös Vuosaareen rakennettavasta monipolttoainevoimalaitoksesta.
Puupohjaisen biomassan käyttö energianhankinnassa on osa Helsingin Energian Kehitysohjelma kohti hiilineutraalia tulevaisuutta -ohjelmaa.
 
Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *