Elenia Verkko ja Eltel Networks testaavat Vilppulassa täysin uudenlaista sähköverkon maakaapelointitapaa. Testihanke on yhtiöiden yhteisrakentamiskohde, joka on valittu ja valmisteltu tiiviissä yhteistyössä Pirkanmaan ely-keskuksen kanssa.

– Tämä homma toimii, hehkuttaa Elenia Verkon rakennuttamis- ja hankintajohtaja Jarkko Kohtala Vilppulan Pohjaslahden tienvarren työmaalla.
 
Ranskalaiselta Marais-yhtiöltä vuokrattu erikoiskaivukone upottaa kaapelia maahan nopeammin kuin yhtiöt osasivat odottaa. Kone urakoi Elenian sähkökaapelin lisäksi samaan kaivantoon Pohjois-Hämeen Puhelimen telekaapeleita.
 
Elenia ja Eltel kiittävät ely-keskuksen myötämielisyyttä kehityshankkeelle, jota valmisteltiin huolella yhdessä.
– Pääsimme nyt ensimmäistä kertaa rakentamaan sähkökaapelia tien sisäluiskaan, mitä olemme toivoneet pitkään. Rakentaminen sujuu vauhdilla, kun voimme hyödyntää tien vierustaa. Ei tarvitse kaataa puita ja raivata, vaan teemme suoraan valmista, Kohtala toteaa.
 
Hänen mielestään tehokas yhteisrakentaminen teiden sisäluiskiin hyödyttää koko yhteiskuntaa.
 
– Työ sujuu nopeammin, kustannukset vähenevät eivätkä myrskyt vaikuta maan alle mitään. Yhtälö on yksinkertainen ja odotamme tämän yleistyvän.
 
Elenia Verkko on rakentanut sekä uuden että saneerattavan sähköverkon vuodesta 2009 maakaapeloituna ja kaksinkertaistanut muutamassa vuodessa keskijänniteverkon kaapelointiasteen 10 prosenttiin. Koko Elenian 62 000 kilometrin sähköverkosta maakaapelia on 25 prosenttia.
 
Uutta tähänastiseen maakaapelointiin verrattuna Vilppulan hankkeessa työskentelevässä ranskalaiskoneessa on se, että se ei tee ainoastaan kaivantoa, vaan asentaa samalla kaapelit maan alle ja hoitaa suojahiekan kaivantoon. Eltelillä Suomessa nyt testikäytössä oleva kone nopeuttaa urakan valmistumista huomattavasti.
 
– Vuokraamamme erikoiskaivukone sopii parhaiten juuri pitkiin keskijänniteverkon kaapelointeihin teiden varsille. Tien käyttäjän kannalta on sitä parempi, mitä nopeammin työ saadaan tehtyä ja ylimääräiset koneet pois liikenteen tieltä. Jo ensimmäisessä kohteessaan laite on osoittanut melkoisen tehonsa, kiittelee Eltelin toimitusjohtaja Juha Luusua.
 
Vilppulan kaapelointikohde on valmistumassa parissa viikossa töihin varatun reilun puolentoista kuukauden sijaan. Ainoastaan lopullinen maisemointi hoidetaan kaivinkoneella.
 
– Viime vuodenvaihteen myrskyt muistuttivat jälleen erittäin vakavalla tavalla, kuinka haavoittuvia ilmassa kulkevat sähköjohdot ovat. Tämä hanke Eltelin kanssa on osa kehitystyötämme, jota teemme löytääksemme tehokkaampia tapoja kaivaa sään armoilla olevia sähköjohtoja maan alle, rakennuttamis- ja hankintajohtaja Jarkko Kohtala sanoo.
 
Paavo Taipale

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *