Laanilan jätevoimala Oulussa on aloittanut kaupallisen tuotannon. Kesä- ja heinäkuun laitos oli koekäytössä. Tänä aikana se tuotti yhteistyössä naapurissaan sijaitsevan Laanilan Voiman kanssa Oulussa tarvitun kaukolämmön.

Oulun Energian toimitusjohtaja Juhani Järvelä kiittelee jätteistä energiaa jalostavan voimalaitoksen rakentamisen sujuneen todella hyvin.
 
– On monta syytä olla tyytyväinen. Laitos pääsi aloittamaan kaupallisen tuotannon Oulun Energian operoimana elokuun ensimmäisenä päivänä. Hanke pysyi päivälleen aikataulussa, budjetti piti tarkalleen paikkansa eikä rakentamisen aikana sattunut yhtään vakavaa työtapaturmaa, hän toteaa.
 
Laanilan jätevoimalan rakentaminen alkoi vuoden 2010 heinäkuussa. Noin 79 miljoonan euron hintainen laitos on yksittäisenä investointina suurin Oulun alueella viiteentoista vuoteen. Sen vihkiäiset pidetään marraskuun alkupuolella. Sitä ennen on vielä jäljellä tietyt viranomaistarkastukset, laitteistojen takuukokeet ja loput viimeistelytyöt.
 
– Toppilan voimalaitoksen yksiköt ovat nyt kesällä olleet huoltoseisokissa ja pois käytöstä. Jätevoimalan ansiosta meidän ei ole kuitenkaan tarvinnut käyttää lainkaan öljyä polttavia varalämpökeskuksia, kertoo toimitusjohtaja Järvelä.    
 
Uusi voimalaitos on toiminut Oulun Energian projektipäällikön Mikael Tervaskannon mukaan erittäin hyvin. Koekäyttö onnistui suunnitellulla tavalla ja kattilan ja savukaasujen puhdistuslaitteiston suorituskyky on oikein hyvä.
 
– Laitosta on ajettu jokseenkin täydellä kapasiteetilla. Se on mitoitettu käyttämään vuodessa noin 120 000 tonnia jätettä. Nyt laitos on neljän kuukauden aikana polttanut jätettä noin 35 000 tonnia, laskeskelee Tervaskanto.
 
Teholtaan runsaan 50 megawatin suuruinen voimalaitos sijaitsee Laanilan kaupunginosassa Kemiran tehdasalueella. Laitos monipuolistaa Oulun Energian tuotantorakennetta ja tuo sen käyttöön uuden polttoaineen eli muuhun hyötykäyttöön kelpaamattoman jätteen. Samalla laitos rajoittaa huomattavasti Ruskon kaatopaikan kasvua ja pienentää sen haitallisia ympäristövaikutuksia.
 
Paavo Taipale

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *