Uusi valtakunnallinen mobiilipalvelu välittää tiedon infran ja kuntatekniikan ongelmista ympäri Suomen.

Palvelun avulla voi ilmoittaa monista arkipäiväisistä ongelmista: jos asfaltissa on reikä, roskis on täynnä, katulamppu on palanut tai opaste on väännetty mutkalle. Kuntalaisille ja tienkäyttäjille näitä tilanteita tulee eteen, mutta aina ei ole selvää, mihin ongelmista voisi ilmoittaa.

Siton uusi Paikat kuntoon -palvelu helpottaa kuitenkin ilmoittamista. Kännykkään ladattava ilmainen sovellus lähettää ongelmasta näpätyn kuvan ja koordinaattitiedot palvelimelle, josta Sito välittää sen oikealle taholle. Palvelu toimii kaikkialla Suomessa.

– Palvelun avulla kuntalaiset ja teiden käyttäjät pystyvät todella vaikuttamaan ympäristömme tilaan ja kuntoon. Infran ja kuntatekniikan kunnossapitäjät puolestaan voivat reagoida ongelmiin entistä nopeammin, selvittää palvelupäällikkö Pirjo Ikonen Sitosta.

Palvelu on jo herättänyt kiinnostusta monissa kunnissa, kuten Espoossa.

 – Paikat kuntoon on uusi ja mielenkiintoinen tapa saada espoolaiset osallistumaan yhteisen infran kunnossapitoon, sanoo palvelupäällikkö Jere Metsävuo Espoon kaupungilta.

Vaikka palvelu on kehitetty nimenomaan kuntalaisille ja teiden käyttäjille, siitä on mahdollista myös räätälöidä sovelluksia ammattikäyttöön, kuten infran hoidon ja kunnossapidon tarpeisiin. Sito toimittaa jokaisen ilmoituksen kunnalle, jonka alueelta se on annettu.

– Kunnat voivat myös halutessaan hyödyntää Paikat kuntoon -palvelun keräämää palautetta tehokkaamminkin. Ilmoitukset voidaan esimerkiksi ohjata suoraan kunnan kunnossapidon järjestelmään, palautekanavaan tai sähköiseen postilaatikkoon, Ikonen kertoo.

Metsävuon mukaan Espoon kaupunki kokeilee palvelua loppuvuoden 2012 aikana ja arvioi, miten se voisi jatkossa palvella kaupungin palaute- ja kunnossapitojärjestelmiä. Täysimääräiseen kokeiluun sovellus otetaan Espoossa sitten, kun siihen on saatavilla merkittävimpien Nokian puhelimien applikaatiot.

Palvelu on toteutettu Siton ja ohjelmistoyritys Intergraphin yhteistyönä. Vastaava palvelu on käytössä jo kymmenessä eurooppalaisessa maassa ja Uudessa-Seelannissa.

Niin Tanskassa kuin Ruotsissakin se on ollut valtava menestys. Palvelu toimii jo iPhone- ja Android-puhelimissa ja on tulossa myös Windows-puhelimiin.

Antti Pulkkinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *