Suomen Kuntatekniikan yhdistys SKTY on valinnut vuoden 2012 Kuntatekniikan Saavutukseksi Turun uuden Myllysillan. Palkinto jaettiin maanantaina alkaneen IFME World Congress on Municipal Engineering -tapahtuman yhteydessä Helsingissä.

Turun uusi Myllysilta palkittiin Kuntatekniikan Saavutuksena erityisesti hankkeen vaatiman kunnallisen valmistelu- ja päätöksentekoprosessin poikkeuksellisen nopean ja onnistuneen läpiviennin ansiosta. Se mahdollisti uuden sillan suunnittelukilpailun nopean käynnistämisen sekä vanhan sillan purkutöiden, suunnittelun ja uuden sillan rakentamisen joustavan limittämisen investointiohjelmaan.

Hankkeen nopeaa läpivientiä edesauttoivat myös urakkasopimuksiin kirjatut kannusteet, joiden käyttö suomalaisissa kuntatekniikan hankkeissa on toistaiseksi ollut harvinaista. Lisäksi kaupunki onnistui hanketta koskevassa viestinnässä poikkeuksellisen hyvin ja kriisiviestintänä alkanut rakentava vuoropuhelu kaupunkilaisten ja median kanssa kehittyi uuden sillan positiiviseksi markkinointiviestinnäksi kulttuuripääkaupunkihengessä. Lopputuloksena Aurajoen yli saatiin nopealla aikataululla ja mahdollisimman pienillä haitoilla uusi, tyylikäs silta.

 

Sillan rakennuttajana sekä viestintävastaavana toimi Turun Kiinteistöliikelaitos Jouko Turton johdolla. Uuden sillan (”Myllyn Teräs”) suunnittelusta vastasi WSP Finland Oy, pääsuunnittelijana Sami Niemelä. Rakennustöistä vastasi Insinööritoimisto Seppo Rantala Oy. Vanhan sillan purkutyöt toteutti Pohjolan Purkutyö Oy. Koko hanke alkoi vanhan Myllysillan notkahdettua aamuyöllä 6.3.2010 ja päättyi uuden sillan vihkimiseen 29.11.2011. Hankkeeseen osallistui satoja ihmisiä kaupungin eri hallintokunnista sekä yksityisistä yrityksistä.

 
SKTY on vuotuisten Kuntatekniikan Päivien yhteydessä julkistanut vuodesta 1989 lähtien ”Vuoden Kuntatekniikan Saavutuksen”. Kunnat tai yksityiset toimijat ovat voineet lähettää kilpailuun ehdotuksiaan, joita SKTY:n edustajalla vahvistettu lehdistöraati arvioi. Tänä vuonna Rakennuslehden, Tekniikka & Talous -lehden, Tie- & Liikenne -lehden sekä Kuntatekniikka –lehden toimitusten edustajista koostunut raati halusi palkita kuntatekniikan ytimessä olevan ehdotuksen, jossa on sovellettu uusia toimintatapoja haasteellisessa ympäristössä. Kunniamainintoja ei tänä vuonna jaettu.

 

Paavo Taipale

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *