Uudet määräykset koskevat vain isoja, luvanvaraisia korjauksia. Hyötyyn nähden kohtuuttoman kalliita korjauksia ei tarvitse toteuttaa.

Myös korjauksiin ryhtyminen on yhä vapaaehtoista.

– Ehjää ja toimivaa ei tarvitse korjata, linjaa asuntoministeri Krista Kiuru (sd.).

Lakiesitys korjausrakentamisen energiatehokkuusmääräyksistä lähti maanantaina lausunnoille. Säädökset on tarkoitus saattaa voimaan vuoden 2013 alussa.

Rakennuksen energiatehokkuudelle säädetään jatkossa vähimmäisvaatimuksia, kun kyse on rakennuksen luvanvaraisesta korjaamisesta, käyttötarkoituksen muuttamisesta tai teknisten järjestelmien korjaamisesta. Tällaisia korjauksia ovat esimerkiksi laajat peruskorjaukset, rakennuksen ulkovaipan korjaukset ja teknisten järjestelmien uusiminen.

Energiatehokkuutta parantavat toimet on tehtävä rakennuksen ominaispiirteet ja käyttötarkoitus huomioiden. Energiatehokkuutta parantavia toimenpiteitä ei tarvitse kuitenkaan toteuttaa, mikäli ne eivät ole teknisesti, toiminnallisesti tai taloudellisesti mahdollisia.

– Kiinteistön omistaja päättää, mitkä ovat rakennuksen korjauksen yhteydessä parhaat keinot parantaa energiatehokkuutta säädösten puitteissa. Kun rakennuksesta pitää huolta suunnitelmallisesti, on järkevää ottaa huomioon myös energiatehokkuus. Energiatehokkaaksi korjattu rakennus kuluttaa vähemmän ja ottaa huomioon ympäristön, asuntoministeri Kiuru muistuttaa.

Energiatehokkuusmääräykset ovat osa EU:n rakennusten energiatehokkuusdirektiivin toimeenpanoa ja edistävät samalla Suomen omia tavoitteita energiatehokkuuden parantamiseksi. Pitkällä aikavälillä korjausrakentamisella on ratkaiseva merkitys Suomen energiakulutukseen, sillä rakennuksissa kuluu nykyään 40 prosenttia energian kokonaiskulutuksesta.

Lausuntoaika päättyy 9.7.2012.

Antti Pulkkinen

Ympäristöministeriö: Lakiesitys korjausrakentamisen energiatehokkuusmääräyksistä lausunnoille

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *