Renaultin autotehtaan työntekijöiden lapset pääsevät hirrestä tehtyyn päiväkotiin. Terveellisyys ja energiatehokkuus ovat hirsirakenteisen ympäristön etuja.

Päiväkodin on tehnyt Honkarakenne. Rakennus sijaitsee Guyancourtin kaupungissa, reilun 40 kilometrin päässä Pariisista. Päiväkodissa on tilaa 60 lapselle.

Modernin massiivihirrestä rakennetun päiväkodin suurimpia etuja on terveellisyys: sisäilman optimaalinen kosteustasapaino ehkäisee allergioiden ja hengitystieinfektioiden syntymistä. Tämä on erityisen tärkeää, kun käyttäjänä on lasten kaltainen herkkä kohderyhmä.
 
Yksitasoinen 682-neliöinen päiväkotirakennus on jaettu kolmeen erilliseen hirsirakenteiseen osaan, joita yhdistävät leveät käytävät. Rakennus on suunniteltu esteettömäksi. Jokaisessa rakennuslohkossa hirsi on tilan sisäpintana. Julkisivut on verhottu leveällä pystylaudoituksella, joka käsitelty harmaansiniseksi. Hirsirungon ja pystylaudoituksen välissä on paksu 180 mm ekologinen puukuitueriste.

Päiväkodin hirsirakenne on painumaton. Se myös mahdollistaa modernin arkkitehtuuriratkaisun: massiivihirsirunkoon voidaan yhdistää eri materiaaleja, kuten puuverhousta, kiveä, tiiltä tai rappausta, mutta hirsi säilyttää silti luonnollisen hengittävyytensä. Suomalaisesta mäntymetsästä jalostettu hirsi täyttää myös ekologisesti kestävän rakentamisen kriteerit uusiutuvana luonnonvarana.

Hirsirakennuksessa massiivipuun luonnolliset omaisuudet lämpöä ja kosteutta tasaavana rakenteena auttavat pitämään huonetilojen koneellisen viilennystarpeen normaalia pienempänä. Energiatehokkaan rakenteen ansiosta päiväkotirakennus luokitellaan matalaenergia¬rakennukseksi.

Antti Pulkkinen

Honkarakenne: Uutiset

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *