Helsingin keskustan alle suunnitellun Pisara-radan rata- ja rakentamissuunnittelu käynnistyy tänä vuonna ja kestää ainakin 2015 loppuun. Rata voisi olla liikenteellä 2020. Suunnitteluvaiheen kustannusarvio on
40 miljoonaa ja radan 750 miljoonaa euroa.

Pisara-ratalenkki yhdistää pääradan ja rantaradan kaupunkiraiteet Helsingin kantakaupungin kiertävällä tunneliradalla. Rataosuus on kaksiraiteinen ja sijoittuu lähes kokonaan tunneliin. Pisara-rata mahdollistaa junien läpiajon Helsingin keskustassa, mikä lisää merkittävästi junaliikenteen kapasiteettia ja toimintavarmuutta. Hankkeen yleissuunnitelma ja ympäristövaikutusten arviointi valmistuivat viime vuonna.
 
Radalla on kolme uutta maanalaista asemaa (Töölö, Keskusta ja Hakaniemi). Nykyiset Espoon ja Keravan linjat voidaan yhdistää heilurilinjaksi. Rakenteilla olevalla lentoaseman kautta kulkevalla Kehäradalla voidaan liikennöidä Pisara-radan avulla rengasmaisesti.
 
Kaikki asemat ovat kallioon louhittavia tunneliasemia. Asemilla on keskilaiturit, joiden pituus on 230 metriä. Sisäänkäynnit on pyritty sijoittamaan ensi sijassa rakennuksiin ja katuaukioille. Erillisten sisäänkäynti- ja kuilurakennusten määrä on minimoitu. Asemien saavutettavuutta maksimoidaan sijoittamalla asemalle sisäänkäynnit molempiin päihin ja lisäksi suoraan keskeisiin liikekiinteistöihin.
 
Pisara-rata muodostuu kahdesta rinnakkaisesta ratatunnelista, joiden välissä on noin 200 metrin välein painesuojatut yhdystunnelit pelastautumista varten. Tunneli on pyritty toteuttamaan kalliotunnelina, mutta kalliokaton riittämättömyyden takia tunneleiden suuaukoilla sekä Stadionin vieressä tunneli on jouduttu suunnittelemaan päältä rakennettavana betonitunnelina.
 
Pisara-rata on kaksiraiteinen, sähköistetty, molempiin suuntiin linjasuojastettu ja kauko-ohjattu sekä kulunvalvonnalla varustettu henkilöliikenteen rata, jota liikennöidään lähiliikenteeseen tarkoitetuilla
sähkömoottorijunilla. Vuoroväli on radan valmistuessa tiheimmillään viisi minuuttia eli 12 junaa tunnissa kumpaankin suuntaan. Junamäärä on noin 400 junaa vuorokaudessa. Suunnittelussa varaudutaan siihen, että junat voivat liikennöidä kolmen minuutin välein kumpaankin suuntaan.
Valtion talousarviossa vuodelle 2012 on Pisara-radan suunnitteluun myönnetty 5 miljoonaa euroa, ja neljä vuotta kestävän suunnitteluvaiheen kustannusarvio on 40 miljoonaa. Helsingin kaupunki osallistuu suunnittelun kustannuksiin.
 
Hankkeen suunnittelua viedään eteenpäin ensin ratasuunnittelulla ja sen jälkeen rakentamissuunnittelulla. Suunnittelun arvioidaan kestävän ainakin 2015 loppuun. Tämän jälkeen voidaan tehdä päätöksiä hankkeen toteuttamisesta. Rakentaminen voisi alkaa mahdollisen päätöksenteon jälkeen arviolta 2016, ja rata voisi olla liikenteellä 2020.
 
Lue lisää torstaina 31.5. ilmestyvästä Kuntatekniikka-lehdestä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *