Lähes puolet suomalaisten automatkoista on alle viisi kilometriä. Valtakunnallisella pyöräilyviikolla muistutetaan, että pyöräily on jopa kansantalousteko.

Tuoreen henkilöliikennetutkimuksen mukaan peräti 45 prosenttia suomalaisten tekemistä automatkoista on pituudeltaan alle viisi kilometriä. Vähintäänkin osa näistä voitaisiin korvata pyöräilyllä.

Pyöräilyviikon 5.-13.5. teema on tänä vuonna "Polkupyörä -autoa parempi kulkuneuvo". Teemalla halutaan korostaa pyöräilyn potentiaalia liikennemuotona ja sen lukuisia hyvinvointivaikutuksia yksilölle, ympäristölle ja yhteiskunnalle.

Autoiluun nähden pyöräilyn valtteja ovat esimerkiksi päästöttömyys ja edullisuus. Tanskassa on laskettu, että jokainen pyöräilykilometri tuottaa yhteiskunnalle 0,16 € ja henkilöautoilu puolestaan kuluttaa 0,10 €  per kilometri. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan yksi aiemmin liikunnallisesti passiivinen uusi pyöräilijä tuottaa yhteiskunnalle säästöä noin 0,7 € pyöräiltyä kilometriä kohden.

Monesti on otettu esille myös pyöräilyn terveysvaikutukset. Pyöräily ehkäisee tehokkaasti esimerkiksi suomalaisia kansantauteja, kuten kakkostyypin diabetesta, sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksia sekä ylipainoa.

Valtakunnallista pyöräilyviikkoa vietetään jo 22. kertaa.

Antti Pulkkinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *