Kuntaliiton haasteen otti vastaan 81 kuntaa. Jyväskylä palkittiin maankäytöstään, Pietarsaari joukkoliikenteestään ja Lieto kaukolämmöstään.

Kunnat ovat kehittäneet erityisesti uusiutuvien energiamuotojen käyttöä ilmastonmuutokseen vastaamiseksi. Myös energiatehokkuudessa, maankäytössä, liikenteessä ja rakentamisessa on tehty paljon ilmastotekoja. Parhaat viimeaikaiset kuntien ilmastoteot löytyvät Jyväskylästä, Liedosta ja Pietarsaaresta.

Kuntaliitto on kevään ajan haastanut kuntia ilmoittamaan merkittävimmän ilmastotekonsa. 81 kuntaa ja yksi kuntayhtymä ottivat haasteen vastaan ja osallistuivat Paikallisten ilmastotekojen Suomi -haasteeseen. Kuntien ilmastotekojen parhaimmisto palkittiin Kuntien ilmastokonferenssissa Tampereella perjantaina 4.5.2012.

Jyväskylä kehittää maankäyttöä

Jyväskylän ilmastoteossa, KymppiMoni -hankkeessa, haetaan menetelmää, joka osaltaan ratkaisee kuntien ja seutujen maankäytön, asumisen, liikenteen ja palveluiden yhteensovittamiseen liittyvää suunnittelutarvetta. Hankkeen olennaisin osa on tutkimus, jonka päätavoitteena on selvittää, miten Jyväskylän kaupungin käytössä oleva maankäytön suunnittelun menetelmä ”KymppiR” ja sitä tukeva tiedonhallintajärjestelmä ovat monistettavissa muiden kuntien ja kaupunkiseutujen maankäytön, asumisen ja palveluiden yhteensovittamistyön tueksi.

Jyväskylän kokemusten mukaan tonttituotantoprosessin edistämisen ja seurannan tukeutuminen paikkatietopohjaisiin menetelmiin on merkittävästi parantanut tonttien riittävyyttä ja avustanut palvelutoimipisteiden sijaintiin liittyvää päätöksentekoa.

– Hankkeessa erityisen hyvää on sen laaja-alainen ote maankäytön, asumisen, liikenteen ja palveluiden yhteensovittamiseksi ja sen monistettavuus muiden kuntien käyttöön, arvioi Kuntaliiton ympäristöpäällikkö Maija Hakanen.

                
Pietarsaari tehostaa liikennöintiä

Pietarsaaren kaupunki ilmoitti ilmastoteokseen joukkoliikenneratkaisun. Pietarsaaressa on vuosia ollut käytössä Vippari-joukkoliikenne, jolla on onnistuttu tavoittamaan eri matkustajaluokat, vuosittainen matkustajamäärä on 43 000 henkeä.

Vippari-liikenteen menestys perustuu kohtuulliseen kertamaksuun ja ovelta ovelle -periaatteeseen, jolloin asiakas tilaa matkan etukäteen soittamalla tilauskeskukseen. Tietokoneohjelma ohjaa linja-autoja osoitteeseen, josta asiakas noudetaan. Tietokoneohjelman ansiosta vältetään tarpeetonta ajoa, liikenne on taloudellista ja polttoaineen kulutus optimaalista ja siten ympäristöystävällistä.

– Pietarsaaren ratkaisu on osoittanut, että pienemmissäkin kunnissa voi olla hyvin toimiva joukkoliikenne, jolla on onnistuttu tavoittamaan kunnan eri asukasryhmät. Teossa miellyttää ilmastonäkökulman lisäksi asukaslähtöisyys, toteaa Kuntaliiton asiantuntija Lotta Mattsson.

Lieto kehittää kaukolämmitystä

Liedon ilmastotekona on kunnan pääosin omistama kaukolämpöyhtiö, joka tuottaa lämpöä pääasiassa hakkeella. Viime vuosina kaukolämpöverkko on laajentunut noin 25 prosenttia. Koko keskustan alue saatiin vuoden 2011 loppuun mennessä kaukolämpöverkon piiriin.

Taatilan hakelaitokselle hankittiin vuonna 2011 savukaasupesuri, jonka käyttöönotolla on saatu päästöjä pienemmiksi. Samalla myös laitoksen lämmitysteho kasvoi noin tuhannen kilowatin verran.

– Liedossa on lisätty uusiutuvien käyttöä ja samalla säästetty energiaa. Savukaasupesurin avulla on pystytty parantamaan taajaman ilmanlaatua, energiainsinööri Kalevi Luoma listaa ilmastoteon hyviä puolia.

Antti Pulkkinen

Kuntaliitto: Jyväskylä, Lieto ja Pietarsaari palkittiin ilmastoteoistaan

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *