Yksityisteiden isännöitsijöitä on koulutettu koko maahan vajaat 200. Kokemukset ovat olleet niin hyviä, että tieisännöitsijöiden palveluverkkoa halutaan tiivistää.

Suomen Tieyhdistyksen mukaan yksityisteiden tieisännöitsijät toimivat samalla periaatteella kuin pienissä taloyhtiöissä sivutoimiset isännöitsijät eli huolehtivat tiekunnan hallinnosta, teettävät kunnossapidon työt ja tarvittaessa junailevat tieremontinkin.

Tieisännöinti on hyvä sivuelinkeino etenkin haja-asutusalueilla. Muualla kuin Suomessa ei vastaavaa toimintaa ole.

– Periaatteessa toiminta sopii melkein minkä tahansa muun ammatinharjoittamisen rinnalle. Tosin tieisännöintiä harjoittavista kymmenkunta tekee sitä jo päätoimisesti, kuvailee tieisännöinnin nykytilaa toimialajohtaja Elina Kasteenpohja Tieyhdistyksestä.

Ideana on antaa vaihtoehto nykyiseen talkootyötyyppiseen yksityistieasioiden hoitoon, jos ei vastuunkantajia enää omasta tiekunnasta tahdo löytyä. Tiekunnan tai jopa kokonaisen kylän tiekunnat voivat antaa tieisännöitsijälle korvausta vastaan hoidettavaksi teittensä hallinnolliset tehtävät ja töiden järjestelyt.

Kysynnän vuoksi Tieyhdistys kouluttaa ensi syksynä uusia tieisännöitsijöitä noin 20. Kysyntää on joka puolella maata. Koulutukseen voi hakeutua toukokuun aikana.

Kasteenpohjan mukaan tieisännöitsijäksi soveltuu henkilö, jolla on yksityistieasioiden perustuntemusta sekä kiinnostusta ja yritteliäisyyttä palvella tiekuntia ja jopa kuntia.  Valmennuskoulutuksesta huolehtii Tieyhdistys liikenneviranomaisen tukemana.

Yksityistienpito on ollut Suomessa hyvin hajaantunutta. Yhteistyön lisäämisellä tiet voidaan pitää mahdollisimman hyvin asukkaiden ja elinkeinoelämän tarpeita vastaavassa kunnossa.

– Tässäkin työssä tieisännöitsijä tarvitaan, Tieyhdistyksen toimialajohtaja Elina Kasteenpohja muistuttaa.

Antti Pulkkinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *