Helsingin kaupungin liikennelaitos (HKL) aikoo purkaa sopimuksensa Siemensin kanssa. Sopimuksen kariuduttua metron automatisointi lykkääntyy lopullisesti 2020-luvulle.

HKL:n johtokunta päätti ylimääräisessä kokouksessaan sunnuntaina oikeuttaa HKL:n purkamaan HKL:n ja Siemensin väliset sopimukset metron automatisoinnista. HKL katsoo Siemensin syyllistyneen sopimusrikkomukseen, kun saksalaisyhtiö ei pysty toimittamaan lupaamaansa automaattimetroa sovitusti.

HKL on neuvotellut Siemensin kanssa projektiin liittyvistä viivästyksistä ja avoimista asioista keväästä 2010 alkaen. Siemens esitti heinäkuussa 2011, että hankinnan kohdetta supistettaisiin niin, että Siemens toimittaa Helsinkiin ns. puoliautomaattijärjestelmän. Nyt sekin on vaakalaudalla. Jos sopimus Siemensin kanssa kariutuu, samalla haudataan myös puoliautomaattinen metro.

Johtokunta päätti myös kehottaa HKL:ää valmistelemaan hankesuunnitelman muutoksen niin, että ensi vaiheessa toteutettaisiin uudet asetinlaitteet ja kulunvalvontajärjestelmän uusiminen. Työt pitää tehdä Länsimetron aikataulua vaarantamatta. Länsimetron on tarkoitus valmistua loppuvuodesta 2015. Lisäksi johtokunta kehotti Helsingin kaupunginhallitusta käynnistämään selvityksen, miten mahdolliset muutokset vaikuttavat Länsimetron rakennustöihin ja –suunnitelmiin, kuten asemapituuksiin ja laiturinoviin.

Sopimukset Helsingin metron ja Länsimetron automatisoinnista tullaan HKL:n mukaan purkamaan lähiviikkoina, ellei neuvottelutilanne olennaisesti muutu nykyisestä.

Metron automatisointia on määrä käsitellä uudelleen junien uusimisen yhteydessä vuonna 2020.

Antti Pulkkinen

HKL: Sopimukset metron automatisoinnista purku-uhan alla

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *