Elementtikerrostalot rapautuvat nopeammin rannikolla kuin sisämaassa, kertoo tuore väitös. Syy on yksinkertainen: rannikolla sataa ja tuulee enemmän.

Sade ja tuuli laittavat vauhtia betonin rapautumiseen. Myös raudoitteiden korroosio etenee vauhdikkaammin sateisessa ja tuulisessa säässä.
 
–Sademäärä ja vallitsevat tuulensuunnat vesisateiden aikana ovat varsin selkeä syy sille, miksi betonin pakkasrapautuminen ja raudoitteiden korroosio ovat rannikkoalueella nopeampia kuin sisämaassa. Sääolosuhteet selittävät myös sen, miksi rakennusten pohjois–itäjulkisivuilla esiintyy vähemmän korroosiovaurioita ja betonin pakkasrapautumaa kuin etelä–länsijulkisivuilla, selvittää aiheesta tekniikan tohtoriksi väitellyt Jukka Lahdensivu.

Pakkasrapautuminen on suuri riski etenkin ennen 1980-luvun puoliväliä rakennetuissa taloissa. Vanhoissa taloissa betonin säilyvyysominaisuudet ovat heikompia kuin uudemmissa. Säilyvyysominaisuuksilla tarkoitetaan muun muassa betonin lisähuokoistuksen onnistumista, raudoitteita suojaavan betonikerroksen paksuutta sekä betonin kapillaarisuutta ja muuta huokoisuutta.

Silti Lahdensivun mukaan vanhoissa kerrostaloissa esiintyy yllättävän vähän pitkälle edenneitä ja laaja-alaisia korroosio- ja pakkasrapautumavaurioita.

–Puutteellisista säilyvyysominaisuuksista huolimatta suurelta osin 1970- ja 1980-luvuilla rakennettujen betonijulkisivujen ja parvekkeiden käyttöikää voidaan jatkaa merkittävästi melko kevyillä korjaustoimilla, kunhan käytetään suojaavia pinnoitteita, Lahdensivu muistuttaa.

Jukka Lahdensivu väitteli aiheesta tohtoriksi Tampereen teknillisessä yliopistossa maaliskuussa.

Antti Pulkkinen

Tampereen yliopiston väitöstiedote

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *