Kestävän kehityksen foorumi on valinnut Vuoden ilmastoteoksi Lahti Energian uuden Kymijärvi II -kaasutusvoimalaitoksen. Tunnustuksen takana on Energiateollisuus ry.

Voiton perusteena on hankkeen innovatiivisuus ja monistettavuus. Lisäksi voittoon vaikuttivat hankkeen saama kansainvälinen huomio ja sen mahdollisuus uutena suomalaisena puhtaan teknologian vientituotteena.
 
Lahti Energian Kymijärvi II on tiettävästi maailman ensimmäinen kaasutusvoimalaitos, joka tuottaa tehokkaasti sähköä ja kaukolämpöä kierrätyspolttoaineesta. Kierrätyspolttoaineen raaka-aineena on energiapitoinen jäte. Lahti Energian voimalaitoksessa kierrätyspolttoaine kaasutetaan, kaasu puhdistetaan ja sen jälkeen puhdas ekokaasu poltetaan tavallisessa maakaasukattilassa.
 
Valmistuttuaan keväällä 2012 Lahti Energian voimalaitos vähentää laskennallisia hiilidioksidipäästöjä arviolta 410 000 tonnia vuosittain, kun verrataan tilanteeseen, jossa vastaava sähkö ja lämpö tuotettaisiin kivihiilellä. Lisäksi uuden voimalaitoksen käyttöönotto vähentää Lahti Energian vanhan kivihiilivoimalaitoksen käyttöä ja siitä syntyviä hiilidioksidipäästöjä 230 000 tonnia vuodessa.
 
– Tämä on hieno tunnustus Lahti Energian tekemälle pitkäjänteiselle työlle varsinkin kun Vuoden ilmastotekotittelistä kilpaili monta erinomaista tekoa. Lahti Energia on vienyt tärkeän teknologian seuraavalle tasolle rakentamalla toimivan täyden mittakaavan kaasutusvoimalaitoksen. Voimalaitoksemme on jo herättänyt suurta huomiota kansainvälisesti ja uskon, että esimerkkimme johtaa vastaaviin sisarlaitoksiin nopeasti, kertoo Lahti Energian toimitusjohtaja Janne Savelainen tyytyväisenä.
 
Vuoden 2011 ilmastoteko julkistettiin Energiateollisuus ry:n Ilmasto- ja päästökauppaseminaarissa Helsingin Kalastajatorpalla torstaina 15.3. Palkinnon luovutti Lahti Energian toimitusjohtajalle Janne Savelaiselle Kestävän kehityksen foorumin puheenjohtajana toimiva ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka.

Vuoden ilmastoteko on Energiateollisuus ry:n tunnustus, joka myönnetään vuosittain energia-alalla toimivalle yritykselle tai yhteisölle, joka on toteuttanut ilmastomuutosta hillitseviä investointeja tai kehittämishankkeita tai muutoin toiminnallaan torjunut ilmastonmuutosta. Erityisesti kiinnitetään huomiota hankkeisiin, jotka vähentävät hiilidioksidipäästöjä.

Antti Pulkkinen

Vuoden ilmastoteko

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *